Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 redenen waarom citrusfruit zo gezond is!

Camille
3 min read

Een oud gezegde luidt: “Vitamientjes zijn jouw beste vriendjes!”. Een waarheid als een bus, zeker in het geval van vruchten zoals sinaasappels of citroenen. Citrusvruchten zijn dan ook echte vitamine bommen. Het gezonde fruit zit vol vitamine C, vitamine B11 en het bevat ook nog eens allerlei mineralen. Maar dat is niet de enige reden dat citrusfruit zo gezond is! Wij zetten 5 redenen voor je op een rijtje.

1. Vezels

Citrusvruchten bevatten veel gezonde vezels. Vezels genaamd ‘pecitine’ zorgen er voor dat jouw hongergevoel af neemt. Een andere vezelsoort genaamd ‘ligine’ stimuleert daarnaast een goede spijsvertering.

2. Tegen kanker

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het eten van citrusfruit de kans op kanker verlaagd. Helaas is er te weinig bewijs om hier conclusies aan te verbinden. Onderzoekers beweren dus níet dat het eten van citrusfruit de kans kanker volledig uitsluit, maar enkel dat vitamine C kan bijdragen aan het voorkomen van kanker.

3. Zwangerschap

Zwangere vrouwen krijgen vaak te horen veel foliumzuurhoudende groente en fruit te eten. Dit kan namelijk voorkomen dat het kind geboren wordt met neurologische afwijkingen, zoals een open ruggetje. Het eten van citrusfruit is een simpele manier om de dagelijkse hoeveelheid foliumzuur binnen te krijgen. Ook broccoli, kikkererwten en aardbeien bevatten veel foliumzuur.

4. Bloedarmoede

Wanneer je veel citrusfruit eet, wordt ijzer uit plantaardige voeding beter opgenomen. Dit is vooral belangrijk voor veganisten en vegetariërs die geen ijzer uit dierlijk voedsel binnenkrijgen. Ook kan de vitamine C uit een citrusvrucht bloedarmoede voorkomen en medeverantwoordelijk zijn voor het genezen hiervan. Ook leuk; jouw huid zal er door het sap van de citrusfruit beter uit gaan zien doordat het het bloed zuivert! Zeker wanneer je last hebt van een droge huid, geven citrusvruchten extra ondersteuning bij de verzorging en herstel van de huid. Als de huid veel vocht verliest (bijvoorbeeld tijdens sporten of een warme zomerdag) moet de vochtbalans herstellen. Citrusfruit biedt hierbij natuurlijk ondersteuning.

5. Ontgiftende werking

Een laatste belangrijk reden waarom citrusfruit zo gezond is, is de ontgiftende werking voor het lichaam. Het sap van een citroen hydrateert bijvoorbeeld en helpt bovendien de spijsvertering op gang te brengen. Ook de lever heeft baat bij het citroenzuur, omdat het zuur gifstoffen uit de lever haalt.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…