Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aanhangfietsen voor kinderen van 4 tot 9 jaar

Camille
3 min read

De hele dag lekker actief bezig zijn in de buitenlucht. Er is geen betere manier om dit te doen dan met de fiets. Misschien een flinke tocht of zelfs wel een vakantie. Het mooiste is dat je het in je eigen tempo kunt doen of in goed gezelschap. Misschien ga je graag alleen fietsen, of juist samen. Lekker met de kinderen of kleinkinderen. Hartstikke leuk, maar voor de allerkleinsten kan zo’n fietstocht behoorlijk pittig zijn. En al helemaal als je een hele dag wilt fietsen of van plan bent om meerdere dagen op pad te gaan. Een ideale oplossing is dan een aanhangfiets. Dit is een fiets die je aan je eigen fiets kunt hangen. De kleintjes kunnen dan meetrappen en als ze moe zijn laten ze zich lekker meerijden.

Voor elke leeftijd een andere aanhangfiets

Een aanhangfiets is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 9 jaar. Dit betekent echter niet dat iedere aanhangfiets geschikt is voor elk kind. Een kind van vijf heeft een ander soort aanhangfiets nodig dan een ouder kind. Een klein kind moet vooral lekker zitten en het stuur en de trappers moeten niet te ver weg zitten. Voor een groter kind gelden weer andere zaken. Een groter kind is namelijk zwaarder. De fiets moet daarom krachtig genoeg zijn om stabiel te blijven onder het gewicht. Hoe ouder het kind, hoe belangrijker deze stabiliteit dan ook wordt. Zeker vanaf het zevende of achtste jaar moet je hier op letten voor de veiligheid van zowel jou als het kind.

Hoe koop ik de juiste aanhangfiets?

Als je erover denkt om een aanhangfiets te kopen is het belangrijk dat je weet hoe oud het kind is en het is eveneens een goed idee om het kind te wegen. Dan heb je een idee van het soort fiets wat geschikt is voor het kind. Er zijn echter ook andere zaken die van belang zijn. Je wilt immers geen kat in de zak kopen. Wij helpen je met een checklist, hierop vindt je alle zaken die van belang zijn voor het kiezen van een geschikte fiets:

  • Zoals eerder al vermeld, hoe zwaarder het kind, hoe stabieler de aanhangfiets moet zijn.
  • De aanhangfiets dient middels een koppeling te worden bevestigd aan je bagagedrager of zadel. Als je je eigen bagagedrager wilt gebruiken kun je beter kiezen voor een koppeling aan de bagagedrager. Dan houdt je de bagagedrager vrij voor fietstassen of bijvoorbeeld een kinderzitje.
  • Het kind moet lekker zitten, anders heb je natuurlijk niets aan een aanhangfiets. Let er op dat het kind gemakkelijk bij het stuur en de trappers kan.
  • Bij aanhangfietsen worden de versnellingen geregeld door middel van een draaischakelaar. Dit is voor kinderen niet altijd even eenvoudig. Je kunt daarom het beste kiezen voor een draaischakelaar die zo eenvoudig mogelijk in elkaar zit.
  • Lang achterspatbord. Als het regent is een goed spatbord wel zo handig. Niet alle aanhangfietsen hebber er één, echt iets om even op te letten.
  • Een bescherming in de vorm van een kast of scherm is heel belangrijk voor de veiligheid van het kind en de levensduur van de aanhangfiets. Zorg er daarom voor dat je een aanhangfiets koopt die een goede bescherming heeft rond de ketting.
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…