Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het afslanken lukt niet, wat is de oorzaak?

Camille
4 min read

Er zijn verschillende redenen waarom het afvallen soms niet lukt. Met onderstaande simpele tips en kleine aanpassingen kan je makkelijk je gewichtsverlies weer op gang brengen.

1. Verbrand voldoende calorieën

Krijg je genoeg lichaamsbeweging? Iedere dag verbrand je lichaam een aantal calorieën om te functioneren. Hoe actiever je leven, hoe meer calorieën je verbrand. Als je lichaam meer calorieën nodig heeft dan dat jij er in stopt, gaat het de energie uit je vet voorraad halen, waardoor je dus afvalt. Vraag jezelf dus af of jij niet meer calorieën eet dan dat je verbrand en probeer meer lichaamsbeweging te krijgen. Stap een halte eerder uit de bus, doe een extra rondje met de hond, neem de trap in plaats van de lift. Al deze kleine dingen helpen om actiever te zijn.

2. Water is de beste dorstlesser

Drink je genoeg water? Door genoeg water te drinken in plaats van frisdranken en fruitsappen verminder je het aantal suikers en calorieën dat je binnen krijgt enorm. Bovendien is veel water drinken gezond waardoor je je lichamelijk alsook een stuk beter en fitter gaat voelen.

3. Ontbijten

Sla je vaak het ontbijt over? Je denkt misschien dat het een goede manier is om calorieën te besparen, maar daardoor houdt je lichaam wel vet vast. Dat komt doordat je lichaam denkt dat je voedsel tekort komt. Ontbijten is goed om je stofwisseling op gang te brengen. Door die stofwisseling worden calorieën verbrand.

4. Voldoende groenten en fruit

Misschien eet je te weinig groenten en fruit? Het belangrijk om dagelijks zo’n 3-5 stukken fruit te eten en vooral te kiezen voor veel verschillende groenten. De meeste groenten bevatten veel vezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit geldt in mindere mate voor fruit, dat vaak veel natuurlijke suikers bevat.

5. Neem de tijd

Eet je aan tafel? Neem tijd voor het eten en sla geen maaltijd over. Ga aan tafel zitten en eet niet tussendoor of onderweg. Elke maaltijd is belangrijk en je hoort er van te genieten. Het is ook belangrijk dat je je lichaam geleidelijk de brandstof geeft die het nodig heeft. Als je een maaltijd over slaat krijg je snel grote honger en ga je te veel of ongezond eten.

6. Voldoende nachtrust

Slaap je goed? Slecht slapen kan een averechts effect hebben op je eetgedrag. Dit heeft te maken met hormonen, als die uit balans zijn heb je meer honger en grijp je dus sneller naar een snack of eet je te veel. Een goede nachtrust houdt ongeveer 7 tot 8 uur slaap per nacht in.

7. Afslanken doe je niet alleen

Praat je over het afslankingsproces? Zo niet, dan ben je niet de enige. Veel mensen praten er niet over omdat ze bang zijn om te falen. Maar als je je streefgewicht meedeelt aan mensen om je heen en ze vertelt waar je mee bezig bent, kunnen ze je steunen. Bovendien heb je dan ook de stimulans om je goede voornemens ook echt uit te voeren.

6. Schrijf alles op

Hou je een voedingsdagboek bij? Een voedingsdagboek is cruciaal bij het afslanken. Als je je maaltijden goed plant weet je precies hoeveel voedingsstoffen en calorieën je dagelijks binnen krijgt. Het is ook goed om emoties en het bijbehorende eetpatroon te vermelden. Ten eerste helpt het om dingen van je af te schrijven, maar het kan ook zeer behulpzaam zijn om terug te bladeren en te zien hoe je gehandeld hebt in bepaalde situaties.

Lekker blijven eten en gezond afslanken? Actie: Tijdelijk 1ste maand gratis! Klik hier voor meer info.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…