Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Artritis bij Darmziekten

Olivier
4 min read

Als je te maken hebt met artritis, heb je in feite last van een ontsteking in de gewrichten. Het is een klacht die op zichzelf kan staan, maar je kunt ook te maken krijgen met artritis als je een bepaalde darmziekte hebt. Mensen met de ziekte van Crohn en mensen met colitis ulcerosa kunnen bijvoorbeeld ook artritis krijgen, in de vorm van een bijkomende klacht bij hun darmziekte. Artritis bij darmklachten begint meestal tussen de 25 en 45 jaar en komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

De symptomen van artritis bij darmziekten

Heb je een darmziekte, dan heb je vaak te maken met klachten als diarree, bloed of slijm bij de ontlasting, buikkrampen en een suf gevoel. Heb je artritis in combinatie met de darmziekte, dan doet het aangedane gewricht pijn en is het gewicht bovendien rood en stijf. Eventueel kun je te maken krijgen met aanvullende klachten, waaronder huidklachten, oogproblemen en aften in de mond. Dit komt echter niet bij iedereen voor die een darmziekte heeft en bovendien met artritis kampt.

Bij de ziekte van Crohn wisselen de klachten in de darmen en de klachten van de gewrichten zich af en komen de klachten (bijna) nooit tegelijkertijd voor. Bij colitis ulcerosa is dit juist wel het geval en heb je meestal te maken met een combinatie van klachten. Wel kan de ontsteking verspringen van het ene naar het andere gewricht.

Het ontstaan van artritis bij darmziekten

Heb je een darmziekte als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, dan is er sprake van een ontregeling van het immuunsysteem. Door deze ontregeling raakt het immuunsysteem uit balans, waardoor je verschillende klachten kunt krijgen. Dit kunnen eenvoudige huidproblemen zijn of aften in de mond, maar je kunt door de ontregeling van het immuunsysteem ook te maken krijgen met ontstekingsreacties. Niet alleen in de darmen, maar ook in de gewrichten. Krijg je ontstekingsreacties in de gewrichten naast je ontstekingsreacties in de darmen, dan heb je te maken met artritis in combinatie met een bestaande darmziekte.

Naar de dokter met artritis bij darmziekten

Heb je het idee dat je artritis hebt in combinatie met jouw bestaande darmziekte? Dan wordt aangeraden om naar de dokter te gaan, zodat de dokter de diagnose kan stellen. De diagnose van artritis wordt gesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek, darmonderzoek en eventueel met röntgenfoto’s. Het bloed wordt onderzocht op basis van aanwijzingen voor ontsteking en genetische factoren, terwijl een foto aanvullende informatie kan geven over de ontstekingen in het gewricht.

De behandeling van de gewrichtsklachten die je ervaart door de artritis, is symptomatisch. Dit betekent dat de behandeling gericht is op het verminderen of volledig verhelpen van de pijnklachten en de ontsteking. In eerste instantie zal men een behandeling starten met een ontstekingsremmende pijnstiller, maar de behandeling kan ook uitgebreid worden met krachtige middelen die ingrijpen op de immuunreactie of het gehele immuunsysteem. Dit wordt niet zomaar gedaan, maar enkel als de ontstekingsremmende pijnstillers niet aanslaan.

Artritis bij darmziekten: dit kun je zelf doen

Helaas is er niet veel bekend over het ontstaan van artritis bij darmziekten en dit betekent dat er ook nog niet veel bekend is over wat je zelf kunt doen als je artritis hebt in combinatie met een darmziekte. Wel kunnen we je enkele algemene tips geven als je artritis hebt in combinatie met een darmziekte:

  • Licht mensen in je omgeving in over jouw diagnose. Je hoeft niet iedereen in te lichten, maar vertel wel je partner, je familieleden en/of gezinsleden over jouw diagnose en je wordt gesteund door de belangrijkste mensen in je omgeving.
  • Let goed op of de medicijnen die je krijgt aanslaan. Heb je het idee dat er niets verandert na het nemen van de ontstekingsremmende pijnstillers, ook niet op de lange termijn? Ga dan naar de dokter voor nieuwe medicijnen.
  • Probeer je zo veel mogelijk in te lezen over artritis bij darmziekten, zodat je een duidelijk beeld hebt van de klachten die je hebt en het ziektebeeld dat hierbij hoort.

Verder is het belangrijk om er rekening mee te houden dat artritis niet gevaarlijk is. De gewrichten kunnen beschadigen door de ontstekingen, maar dit komt bijna nooit voor. Zeker als je artritis hebt in combinatie met een darmziekte, komt het bijna nooit voor dat je gewrichten (blijvend) beschadigd raken door jouw aandoening. 

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…