Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: vrouwen hebben meer slaap nodig

Anja
2 min read

Hoeveel slaap een mens nodig heeft, verschilt per persoon. De één komt met vijf uur slaap per nacht ruimschoots toe, de ander kan niet functioneren tenzij hij minstens acht of negen uur heeft kunnen slapen. Maar zijn er nu ook verschillen in slaapbehoefte tussen mannen en vrouwen? Onderzoek toont aan dat dit wel degelijk het geval is. En het klopt: vrouwen hebben wel degelijk meer slaap nodig dan mannen.

Psychische klachten

Vrouwen die te weinig slapen, kampen vaak met psychische klachten als depressie, agressiviteit en woede. Dat vertelt professor Horne, directeur van het Sleep Research Centre van de Universiteit van Loughborough. Hij deed onderzoek bij ruim 200 mensen van middelbare leeftijd en ontdekte dat er wel degelijk verschillen bestaan in slaapbehoefte bij mannen en vrouwen.

Hun hersenen zijn complexer, zegt professor Horne. Daarom hebben vrouwen gemiddeld meer tijd nodig om goed uit te rusten. De hersenen moeten tijdens de slaap herstellen en daar hebben vrouwen meer tijd voor nodig, zeker wanneer ze de dag ervoor hun hersenen intensief hebben gebruikt voor bijvoorbeeld werk.

Relatie tussen pijn en slaaptekort

Bij vrouwen is er een verband tussen pijn en slaaptekort. Vrouwen kunnen dus, als ze te weinig hebben geslapen, letterlijk met pijn wakker worden. Tel daar nog bij op dat de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten of een beroerte stijgt als je te weinig slaapt en er is een goede reden om voortaan op tijd naar bed te gaan.

Hoeveel langer mogen vrouwen slapen?

Nu is het ook weer niet zo dat de vrouwen vanaf nu straffeloos iedere dag uren langer mogen uitslapen omdat dit voor hun gezondheid noodzakelijk is. Want het onderzoek wijst uit dat vrouwen gemiddeld 20 minuten langer moeten slapen dan mannen. Dus draai je gerust nog een keer om wanneer je mannelijke partner opstaat. Maar overdrijven is ook niet nodig.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…