Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is bruine rijst beter dan witte?

Camille
2 min read

We kunnen gerust stellen dat rijst één van de meest voedzame voedingsmiddelen op de markt is. Het is dan ook rijk aan vitamines B waaronder thiamine en niacine. Bovendien zorgt rijst er voor dat de voorraden aan ijzer, fosfor en magnesium die het menselijk lichaam nodig heeft worden aangevuld.

Proteïnes

Wat veel mensen niet weten is dat rijst minder proteïnes bevat in vergelijking met andere graankorrels. Daar staat dan weer tegenover dat de proteïnes van een opvallend hogere kwaliteit zijn omdat ze relatief veel aminozuur bevatten. Onderling tussen de verschillende rijstsoorten kan er echter sprake zijn van een structureel verschil. Omwille van deze reden wordt dan ook doorgaans gesteld dat bruine rijst gezonder zou zijn dan witte rijst, maar is dat wel echt zo?

Bruine rijst?

Tijdens het malen wordt bij bruine rijst, in vergelijking met de klassieke witte soort, uitsluitend de schil verwijderd. Dit zorgt er voor dat de zemelen die zich in de rijst bevinden intact blijven. Met andere woorden, bruine rijst beschikt over meer vezels, maar ook andere voedingstoffen zoals folacin en ijzer evenals verschillende minerale sporenelementen. Bovendien staat bruine rijst er om bekend een niet onaanzienlijke hoeveelheid vitamine E te bevatten.

Hogere voedingswaarde

Bruine rijst of zilvervliesrijst is een volkoren rijst. Witte en bruine rijst bevatten beiden evenveel calorieën en koolhydraten, maar bij de productie van witte rijst gaan vezels en mineralen verloren. Daardoor ligt de voedingswaarde lager dan bij bruine rijst.  Vezels zijn ook belangrijk voor een goed spijsverteringsproces.  Bij de bereiding van beide soorten rijst is het beter om het te stomen dan te koken. Zo blijven de meeste voedingsstoffen bewaard.

Lees ook: Is Pasta Gezonder dan rijst?

Conclusie

Wanneer we alle eigenschappen van gewone witte rijst gaan vergelijken met bruine rijst kunnen we niet anders dan vaststellen dat bruine rijst gezonder is. Hoofdzakelijk door de aanzienlijke hogere voedingswaarden en unieke eigenschappen die ons lichaam beschermen tegen verschillende ziektes. Aan de smaak van bruine rijst moeten sommigen wennen,  maar smaken verschillen nu eenmaal.  Gelukkig maar!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…