Dagelijkse kost Lasagne

Dagelijkse kost recept Lasagne

Lasagne is voor veel mensen een echt comfort food. Een heerlijke ovenschotel vol met gezonde groenten, gehakt en een heerlijke tomatensaus. Het voordeel van lasagne is dat het gemakkelijk te bereiden is, de ingrediënten zoals uien en wortels in bijna ieder budget passen en je het ook van te voren kunt voorbereiden, zodat je niet op het laatste moment nog voor veel mensen hoeft te gaan koken.

Het basisrecept voor deze heerlijke lasagne

Dit recept voor lasagne is goed voor ruim 4 personen en duurt, exclusief de oventijd, zo’n 30 minuten om te maken. De lasagne moet daarna een half uur in de oven, waardoor je al met al een uur bezig bent met de bereiding van dit gerecht.

De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept

Om deze lasagne zelf te maken heb je de volgende ingrediënten nodig.
Voor de tomatensaus met gehakt:

  • 500 gram gehakt
  • 1 teen knoflook
  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 1 courgette
  • 250 gram champignons
  • 1 dl rode wijn
  • 75 cl tomatenpassata of tomatenpulp
  • 1 takje verse oregano
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • Verse basilicum
  • Olijfolie en peper & zout

Voor de kaassaus:

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 4 dl melk
  • 200 gram geraspte kaas ( bij voorkeur Emmentaler of Gruyère)
  • Peper, zout en nootmuskaat

Verder heb je natuurlijk nog lasagnevellen nodig. Waarschijnlijk tussen de 20 – 24 stuks om de gehele schotel te maken.

Dagelijkse kost recept Lasagne

De bereiding van het gerecht

  1. Om te starten zet je een ruime pan op een middelmatig vuur en schenk je hier een scheutje olijfolie in. Zorg dat de olijfolie goed warm is en bak daarna het gehakt rul in de pan. Roer het gehakt regelmatig om en zorg ervoor dat het niet aanbakt.
  2. Snipper de uien vervolgens en plet of pers de knoflook. Voeg deze daarna toe aan de pan met gehakt en laat even meestoven in de pan.
  3. Schil in de tussentijd de wortels met behulp van een dunschiller. Snij de wortels vervolgens in hele kleine stukjes, ook wel brunoise genoemd. Snij ook de courgette in kleine blokjes en voeg daarna zowel de wortel als de courgette toe aan de pan.
  4. Maak de paddenstoelen schoon met een droog borsteltje en zorg ervoor dat al het zand en andere viezigheid verwijderd is. Snij de paddenstoelen in kwarten of grove stukken en voeg ze daarna toe aan de pan met gehakt en groenten.
  5. Laat het gehakt en de groenten enkele minuten verder stoven op een laag vuur en snij in de tussentijd de verse oregano en de basilicum fijn en voeg deze vervolgens toe aan de pan. Als je houd van tijm of rozemarijn kun je deze kruiden ook naar smaak toevoegen aan het gerecht.
  6. Voeg de gedroogde Provençaalse kruiden bij het mengsel en roer alles goed door. Als je van een wat pittiger recept houdt, kun je in deze stap ook een klein beetje sambal of chili toevoegen, om de lasagne wat extra pit te geven.
  7. Schenk de rode wijn vervolgens bij het gehakt en de groenten en laat deze uitkoken totdat alle alcohol verdampt is. Voeg als laatste de tomatenpassata, of de pulp toe aan de pan en laat de saus dan nog zo’n 10 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Als de saus klaar is, kun je deze proeven en dan naar smaak wat zout en peper toevoegen.
  8. Als de tomatensaus zo goed als klaar is, kun je beginnen met het maken van de kaassaus. Hiervoor start je met het maken van een roux, de basis van de saus. Smelt hiervoor de boter in een steelpan of andere pan en voeg dan de bloem toe. Laat het mengsel van de bloem wat ‘opdrogen’, maar let er hierbij op dat het niet bruin wordt of aanbakt. Schenk vervolgens beetje voor beetje de melk in de pan en blijf doorroeren totdat zich een mooie gebonden saus vormt. Als je lang genoeg hebt geroerd, krijg je een gladde bechamelsaus.
  9. Haal de pan van het vuur en meng er de helft van de gemalen kaas door heen. Breng de kaassaus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  10. Nu is het tijd om de schotel af te gaan maken. Verwarm hiervoor de oven voor op 180 graden Celsius.
  11. Vet de ovenschaal in en begin de lagen met een dun laagje kaassaus op de bodem. Voeg hier de eerste laag lasagnevellen aan toe en leg ze als dakpannen op de saus, zodat er geen dikke lagen pasta ontstaan.
  12. Schep er vervolgens een laag tomatensaus op en hierboven op een tweede laag lasagnevellen. Bouw op deze manier de lasagne op en zorg dat de laatste laag de tomatensaus is. Schenk nu de overige kaassaus over de schotel en verdeel egaal over de schotel. Strooi de overige gemalen kaas erover en bak gedurende 30 minuten.