Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De gevolgen van overgewicht

BMI
Camille
4 min read

Zoals je waarschijnlijk wel vaak hebt gehoord is overgewicht inderdaad slecht voor je gezondheid. Maar in welke mate? En vanaf hoeveel overgewicht? En wat zijn dan de effecten en risico’s voor je gezondheid?

Wat is overgewicht?

Er wordt van overgewicht gesproken wanneer je BMI (Body Mass Index) boven de 25 is. Deze wordt uitgerekend met je gewicht en je lengte in combinatie met je leeftijd en geslacht. Ook bij een middelomtrek van meer dan 94 cm voor mannen, en 80 cm voor vrouwen hebben we het over overgewicht.

Vanaf hoeveel overgewicht zijn er risico’s voor mijn gezondheid?

Enkele kilo’s te veel kunnen al negatieve consequenties hebben voor je gezondheid, vooral wanneer deze in de buikstreek zitten. Wanneer je veel vet om je organen hebt zitten (meer dat het nodige laagje) kan dit de goede werking van de betrokken organen belemmeren en dit verhoogd het risico op ziektes en gezondheidsproblemen.

Verhoogd risico op verschillende aandoeningen

Het hebben van overgewicht lijdt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, dit risico is nog hoger wanneer je veel buikvet hebt, gewrichtsklachten, diabetes, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en zelfs bepaalde soorten kanker.

Nog meer risico bij obesitas

Bij erg zwaar overgewicht wordt gesproken van obesitas, dit betreft mensen met een BMI boven de 30 en/of een middelomtrek groter dan 102 cm voor mannen en 88 cm voor vrouwen. Naast de risico’s die hier boven zijn genoemd hebben mensen met obesitas ook vaak last van zware vermoeidheid, slaapstoornissen, pijn in de (onder)rug, veel zweten, spierpijn en kortademigheid.

De levensverwachting van mensen met overgewicht, en vooral met obesitas, is dan ook lager dan die van mensen met een gezond gewicht. Dit is omdat er veel ziektes en problemen kunnen optreden die het leven moeilijker en korter maken.

Hart- en vaatziekten

Er zijn veel aandoeningen die betrekking hebben op het hart en de bloedvaten, sommige zijn aangeboren en andere ontstaan door verschillende oorzaken tijdens het leven. Overgewicht kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van de vernauwing of blokkering van de bloedvaten, wat zeer gevaarlijk is. Wanneer je ook nog eens diabetes, een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt of bijvoorbeeld rookt, verhoog je de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Aangezien veel mensen met overgewicht ook (een aantal van) bovenstaande problemen of ziektes hebben komen hart- en vaatziekten zeer vaak voor bij deze groep mensen. Dit is dan ook één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland.

Ongemak en sociaal leven

Naast alle aandoeningen en ziektes die je kunt krijgen door het hebben van overgewicht of obesitas is het ook vaak erg moeilijk om met je extra gewicht om te gaan in het dagelijks leven. Zo heeft het effect op je sociaal leven, aangezien een dagje wandelen in de stad er niet in zit voor mensen met obesitas omdat dit veel te vermoeiend of pijnlijk is. Ook het vinden van een baan kan moeilijk zijn omdat jammer genoeg mensen nog vaak om hun gewicht gediscrimineerd worden. Veel personen raken dan ook geïsoleerd en worden eenzaam, dit lijdt vaak tot stress en bijvoorbeeld eetbuien waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

Als je kinderen hebt met overgewicht is het belangrijk om na te gaan of ze niet gepest worden op school door hun leeftijdsgenootjes, dit kan namelijk erg zwaar zijn voor een kind en zelfs tot depressie lijden. Hiernaast wordt het ook steeds moeilijker om de trap op te gaan, boodschappen te doen, naar je werk te gaan en om andere dagelijkse dingen te doen die voor mensen met een gezond gewicht maar heel normaal zijn.

Conclusie

Overgewicht, ook wanneer het om een paar kilo gaat, heeft een negatief effect op je gezondheid en kan in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Hiernaast is het ook moeilijk om in het dagelijks leven om te gaan met de sociale consequenties van het wat dikker zijn dan een ander. Als je besluit af te gaan vallen en gezonder te gaan leven, neem dan contact op met een dokter en/of diëtist die je helpt om dit op een gezonde manier te doen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…