Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel moet je sporten om gezond af te vallen?

BMI
Camille
4 min read

Gezond vermageren betekent gewicht verliezen zonder hiervoor dingen te doen die slecht voor je lichaam zijn. Maaltijden overslaan, of alleen nog maar appels eten de hele dag is bijvoorbeeld ongezond. Ook het nemen van afslankpillen kan veel negatieve invloed op je gezond hebben en wordt dus afgeraden.

Om gezond te vermageren moet je anders gaan eten, dit betekent dus minder ongezonde dingen, en meer gezonde maaltijden. Je hoeft niet opeens op een erg streng dieet als je een paar kilo kwijt wil raken, deze zijn namelijk moeilijk vol te houden en na een tijdje zul je weer aankomen. Naast gezonder eten moet je hele levensstijl veranderen, dat wil zeggen meer gaan bewegen. Maar hoeveel moet je bewegen en sporten om gezond af te slanken?

30 minuten per dag bewegen

Dit is wat vaak wordt geroepen. Wanneer je minimaal een half uur per dag loopt (en dit op een best wel stevig tempo) zit je dus al aan het minimaal aanbevolen half uurtje beweging. Maar is dit genoeg om af te vallen? Wanneer je maar een paar kilo kwijt wil, en nu nog erg ongezond eet en weinig beweegt kun je al veel verschil zien wanneer je je eetwijze aanpast en 30 minuten per dag beweegt. Echter zullen de resultaten natuurlijk sneller komen wanneer je meer gaat bewegen.

Wat kan ik doen om meer te bewegen?

Indien mogelijk ga op de fiets of te voet naar je werk of naar de stad bijvoorbeeld. Ook kleine boodschapjes kun je vaak te voet of op de fiets doen. Is alles ver weg? Vraag dan aan je gezin of vrienden of ze een stukje willen gaan fietsen, bewegen hoeft niet saai en moeilijk te zijn, maar er een leuk uitje van!

Ook traplopen in plaats van de lift nemen is een goed idee. In het begin zal het zwaar zijn om een paar verdiepen met de trap te doen, maar wanneer je dit regelmatig doet zul je merken dat het snel makkelijk wordt. Je conditie zal een stuk beter worden en je zult je goed voelen wanneer het je lukt zonder buiten adem te zijn.

Thuis sporten

Je hoeft niet perse grote apparaten in huis te hebben om te sporten. Een simpel yoga matje en wat gewichten bijvoorbeeld zijn al genoeg. Doe elke dag een paar sit-ups, push-ups, jumping jacks en dans gewoon lekker door het huis terwijl je aan het schoonmaken bent of wacht tot je eten klaar is. Op internet kun je erg veel leuke en gratis video’s vinden over hoe je thuis kunt sporten. Vergeet natuurlijk niet genoeg water te drinken!

Naar de sportschool?

Wil je veel afvallen of wat meer spieren krijgen? Dan is een sportschool een goede optie. Indien je nog nooit bent geweest kun je het beste voor een sportschool gaan waar ze je goed kunnen coachen. Leg uit wat je doel is en zij helpen je een trainingsschema op te stellen. In de meeste gevallen wordt aangeraden minimaal drie keer per week naar de sportschool te gaan voor één à twee uur. Sommige mensen gaan elke dag, maar vergeet niet om minimaal één keer per week een zogenaamde rustdag te houden. Tijdens deze dag kan je lichaam weer herstellen en bijkomen van het trainen.

Voeding en sporten

Wanneer je meer gaat sporten is het erg belangrijk om je voeding aan te passen. Zo zul je merken dat een zware maaltijd voor het sporten geen goed idee is. Probeer verschillende dingen uit, ga bijvoorbeeld eens in de ochtend en dan eens in de middag of avond sporten en kijk wat jou het beste bevalt. Drink extra veel water, minimaal twee liter per dag en ga voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, yoghurt en smoothie’s.

Conclusie

Om gezond te vermageren is het belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Als iemand tegen jou zegt dat je een uur per dag moet rennen maar je kunt dat echt niet aan? Begin dan met 5 minuten. Probeer elke dag te bewegen, al is het maar een paar minuten, na een tijdje zul je een betere conditie hebben en langer kunnen sporten.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…