Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit is hoe je deze winter thuis kunt besparen op energie

Gezond.be
3 min read

Nu Europa een ongekende energiecrisis doormaakt, zijn we massaal op zoek naar manieren om ons elektriciteits- en gasverbruik terug te schroeven. Dit zijn de meest energie-intensieve factoren in jouw huis.

Uit een rapport van de FOD Economie blijkt dat 74 procent van het totale energieverbruik naar verwarming gaat, die wordt geproduceerd door aardgas, stookolie en biomassa. Het verminderen van dat gebruik is dan ook dé belangrijkste zaak in het inperken van de energiefactuur. Dit kan je doen door:

  • Je thermostaat in te stellen op dag-nachtintervallen (besparing van 20 procent brandstof)
  • De temperatuur met 1°C verlagen (7 procent minder stookkosten)
  • Je centraleverwarmingsketel laten nazien (een goed onderhouden cv-ketel kan je tussen de 3 en 5 procent besparen)
  • Ontluchten van de radiatoren
  • Enkel de kamers te verwarmen waarin je het grootste deel van de dag verblijft
  • Bij korte afwezigheid de thermostaat even uitzetten

Belangrijk: je thermostaat volledig uitzetten verhoogt het risico op vocht en schimmel. Daarom is het aangeraden om af en toe enkele minuten lang te ventileren, en bij lange afwezigheid je thermostaat op 12°C in te stellen.

Verlichting en elektrische apparaten

Verlichting en elektrische toestellen maken voor 64 procent deel uit van het elektriciteitsverbruik, zo blijkt uit het rapport. Het verbruik van die apparaten is daarbij sterk afhankelijk van het energielabel: een ranking van A tot G dat het energieverbruik aantoont. Een G-toestel kan zo op jaarbasis dubbel zoveel verbruiken vergeleken met een A-toestel.

Verder blijkt vanuit het Franse Agentschap voor Milieu en Energiebeheer dat drogers, koelkasten en vriezers – die permanent draaien – ook deel uitmaken van de meest energie-intensieve elementen in huis. Al kun je daar praktisch niet op besparen.

Heet water

Het gebruik van warm water maakt gemiddeld voor zo’n 12 procent uit van het totaal energieverbruik, afhankelijk van het type gas dat wordt gebruikt. Een boiler die aansluit bij je type woning is daarbij een belangrijk aspect. Daarnaast kan het ook helpen de temperatuur van je boiler te verlagen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…