Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een gewrichtsontsteking herken je aan deze 5 klassieke symptomen

4 min read

Doordat onze ligamenten, gewrichten, pezen en spieren op een complexe manier samenwerken, zijn wij in staat om te stappen, springen en dansen. Iedereen belast zijn gewrichten dagelijks. Het is daarom vaak onvermijdelijk dat een van je gewrichten vroeg of laat overbelast wordt waardoor er een ontsteking optreedt. Het is belangrijk dat je een dit in een vroeg stadium opmerkt zodat je eventuele schade kunt vermijden. 

Een gewrichtsontsteking of artritis kan geleidelijk (chronisch) of out of the blue (acuut) optreden. Men spreekt van een chronische gewrichtsaandoening indien de klachten langer dan zes tot twaalf weken aanwezig zijn. 

Reumatoïde artritis

De meest voorkomende chronische vorm van een gewrichtsontsteking is reumatoïde artritis (RA). Het afweersysteem keert zich in dit geval tegen het eigen lichaam waardoor ontstekingscellen vrij spel krijgen en zich zonder enige moeite kunnen vestigen in of rond het gewricht. Wat de precieze oorzaak is van reumatoïde artritis is tot op vandaag nog niet bekend. Men kan gelukkig wel de klachten die de aandoening met zich meebrengt onder controle houden. 

Jichtartritis

De meest voorkomende acute vorm van een gewrichtsontsteking is jichtartritis. Jicht wordt veroorzaakt door de vorming van urinekristallen in het gewricht. Die stapelen zich op wat leidt tot gewrichtsontstekingen. In de meeste gevallen beperkt jichtartritis zich tot een acuut probleem maar in bepaalde situaties evolueert het tot een chronische aandoening. 

Mono- en polyartritis

Indien er slechts één gewricht aangetast is spreekt men van monoartritis. Indien er meerdere gewrichten betrokken zijn, heeft men het over polyartritis. Wij zetten de vijf klassieke symptomen die optreden bij een gewrichtsontsteking op een rijtje. 

  1. Pijnlijke gewrichten kunnen wijzen op een gewrichtsontsteking. Vaak zijn de klachten erger als je een tijdje hebt stilgezeten. Dit gegeven wordt ook wel startpijn genoemd. 
  2. Vochtopstapeling kan ervoor zorgen dat het gewricht erg gezwollen is. 
  3. Heb je de indruk dat je een bepaald lichaamsdeel moeilijker kan draaien, strekken of buigen? Beperkte gewrichtsbeweeglijkheid, wat uiteraard samenhangt met de zwelling en de pijn, kan wijzen op artritis. Alledaagse handelingen zoals je wassen, eten klaarmaken en poetsen kosten plots veel moeite.
  4. Het gewricht kan lokaal erg warm aanvoelen en rood kleuren. IJs en een natte handdoek op het gewricht in kwestie leggen kan verlichting bieden. Hou de koeling zeker niet rechtstreeks op je huid maar leg er een handdoek tussen.  
  5. De pijn en zwelling geven op hun beurt ook aanleiding tot krachtsvermindering

Herken je bovenstaande klachten? 

Breng dan onmiddellijk een bezoek aan je huisarts. Het is belangrijk dat artritis zo snel mogelijk behandeld wordt zodat het bot intact blijft.  Daarnaast kan er ook een ernstige aandoening aan de basis van een gewrichtsontsteking liggen. Probeer dus zeker ook niet zelf een behandeling op te starten. In veel gevallen is de oorzaak van de diagnose artritis niet onmiddellijk duidelijk. In dat geval zal de arts jou een aantal weken opvolgen om tot de juiste conclusie te komen. 

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…