Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Feestdagen en Diabetes: Wat moet ik doen?

Camille
3 min read

De feestdagen komen er aan! Voor de meeste mensen gaat dit gepaard met veel eten én drank. Vaak wordt tijdens deze feestjes ook eens minder goed op de gezondheid gelet! Op zich geen probleem, want het “moet eens kunnen”. Een glaasje en een hapje hoort er nu eenmaal bij! Voor iemand met diabetes is dat echter niet zo vanzelfsprekend.

Praktische tips

  1. Alles met mate! Geniet van je glaasje champagne, neem je tijd.
  2. Hou het koolhydraatgehalte van de voedingsmiddelen die geserveerd worden in de gaten. Let op bij de hapjes: vele kleintjes maken een grote.
  3. Vergeet ook de suikers in je drankjes niet. Kies bij het aperitief eerder voor een droge sherry of schuimwijn. Vermijd fruitsap als alternatief voor alcohol! Fruitsap (zowel vers als uit brik) bevat even veel suiker als frisdrank. Light frisdrank kan dan weer wel. De zoetstoffen in light frisdrank bevatten geen calorieën en hebben geen invloed op je bloedsuikerwaarden.
  4. Beperk alcoholgebruik. Alcohol kan je de glucose in je bloed plots doen dalen. Het wordt aangeraden om maximum 1 à 2 glazen alcohol te drinken.
  5. Maak het menu wat lichter. Zorg bijvoorbeeld voor een licht voorgerecht, zoals: magere groentesoep (evt. met light room), een slaatje met mager vlees of vis… Let er op dat er gezondere alternatieven aanwezig zijn bij de maaltijd. Zet bijvoorbeeld ook gekookte aardappelen, aardappel in de schil op tafel i.p.v. enkel kroketten.
  6. Zorg voor een licht dessert. Denk aan een fruitsalade, lichte cheesecake, ijs met verminderd suikergehalte. Je kunt bijvoorbeeld ook afsluiten met een koffie of thee, met bijhorend koekje uiteraard.
  7. Maak extra tijd om te bewegen! Doe dat samen met je familieleden, maak het leuk!
  8. Hou je bloedsuikerwaarden extra in de gaten en pas je insuline dosis aan, indien nodig. Opgelet: ook in de uren na je alcoholgebruik kan je bloedsuiker dalen. Controleer dus zeker nogmaals je waarden voor je gaat slapen. Eventueel nog wat extra suikers eten mag, ook als je suikerwaarden op dat moment goed zijn.

Blijf genieten

Het samenzijn met de familie, genieten van de gezellige sfeer en elkaars aanwezigheid. Dit zijn de belangrijke aspecten van de feestdagen! Vaak zijn we te gefocust op het lekkere én (te) veel eten…

Maar onthoud: alles kan. Net als andere mensen mogen mensen met diabetes ook genieten van een lekkere maaltijd. Wees je wel bewust dat bepaalde keuzes je waarden kunnen beïnvloeden. Wees niet te streng voor jezelf.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…