Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gal overgeven: Symptomen en Behandeling

Camille
4 min read

Als je last hebt van het overgeven van gal is dat heel vervelend. Hoe komt het eigenlijk dat je gal overgeeft? Op het moment dat je geen voedsel meer in je maag hebt en de maag dus leeg is, ga je gal overgeven. Hiervoor moet je wel eerst een aantal keer ‘gewoon’ hebben overgegeven. Gal overgeven is over het algemeen helemaal niet zo erg. Pas als dit veelvuldig voorkomt, wordt het tijd om een bezoekje aan de huisarts te plannen. Gal is afkomstig van de lever, waar het wordt aangemaakt. Deze gal heeft zeker wel nut, het wordt namelijk gemaakt voor de spijsvertering. Dankzij gal worden vooral vetten goed verteerd. Wanneer je deze substantie overgeeft, kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn. Deze zullen nu kort genoemd worden, net als de behandeling in deze gevallen. Sowieso geldt dat je beter even een bezoekje brengt aan de huisarts om er zeker van te zijn wat precies de oorzaak is.

Ileus

Eén van de oorzaken kan een ileus zijn. Dit is de situatie waarin er iets in de darm zit waardoor voedsel niet (goed) kan passeren, of de darmen het voedsel niet meer goed kunnen transporteren. Dit kan bijvoorbeeld komen door een infectie, tumor, littekenweefsel of een draaiing in de darm. Het kan ook zo zijn dat de darmfunctie zelf niet meer goed werkt. Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door ouderdom. Daarnaast kan het echter ook veroorzaakt worden door suikerziekte. Als dit het geval is, zijn de zenuwen in de darmwand beschadigd. Overige oorzaken van Ileus: beschadigde spieren in de darmwand, buikvliesontsteking of alvleesklierontsteking.

De beweging van de darmen wordt vertraagd waardoor voedsel niet meer voldoende verplaatst kan worden. Dit zijn slechts voorbeelden van oorzaken, maar er bestaat nog een uiteenlopende reeks oorzaken die een Ileus kunnen veroorzaken. Over het algemeen merk je bij een Ileus wel dat je pijn voelt rond de maag- en darmzone, daarnaast is het overgeven van gal uiteraard een symptoom. Als je denkt dat je een Ileus zou kunnen hebben, is het erg belangrijk dat je meteen een huisarts raadpleegt. Hij zal je medicatie voorschrijven en in sommige gevallen is een operatie noodzakelijk.

Lege of nuchtere maag

Een meer onschuldige oorzaak van het overgeven van gal kan zijn dat je maag simpelweg leeg is. Uiteraard kan dit als je net opstaat en nog niet ontbeten hebt, of als je überhaupt die dag nog niet hebt gegeten. Er bevindt zich dan immers geen voedsel in de maag dat overgegeven kan worden. Hierdoor ga je gal overgeven. Antibraakmiddelen zullen het probleem in dit geval verhelpen.

Voedselvergiftiging

Wanneer iets eet dat over datum is of bacteriën bevat die je niet binnen zou mogen krijgen, heeft je maag een natuurlijke reactie om dit voedsel meteen te verwijderen uit je lichaam. Wanneer je dit allemaal al hebt overgegeven, kan het zijn dat je maag nog steeds het impuls heeft om meer naar buiten te gooien. In dat geval kan het zijn dat je ook gal gaat overgeven. Het is raadzaam in dat geval het ziekenhuis te bezoeken, om er zeker van te zijn dat je niets overhoud aan de voedselvergiftiging.

Gallige reflux

Het kan zijn dat gal vanuit je dunne darm teruggaat naar je maag. Gal transporteert zich tijdens de spijsvertering namelijk naar de dunne darm om het voedsel dat zich daarin bevindt af te breken. Soms kan het voorkomen dat dit gal teruggaat naar de maag. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, en het kan dan gebeuren dat je ervan gaat overgeven t.g.v. een maagreflex. Dit is overigens niet ernstigs. Om er zeker van te zijn dat er niets anders aan de hand is, kun je beter toch even langs de dokter gaan.

Medicijnen of alcohol

Ook het gebruik van bepaalde middelen en stoffen kan je maag soms belasten. Wanneer je medicijnen slikt en gal braakt, bestaat de kans dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen in je medicijnen. In dit geval kan je beter de dokter bezoeken om te vragen voor vervangende medicatie. Ook is het mogelijk dat je allergisch bent voor alcohol. Als dit zo is, zal je zelfs na een kleine hoeveelheid alcohol gal kunnen overgeven.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…