Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

GETEST: Elektrische fietsen. Duurste E-Bike is niet de beste!

Camille
5 min read

De elektrische fiets of ‘E-Bike’ is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In plaats van suf is deze fiets zelfs helemaal hip geworden. En niet zonder reden. Want een elektrische fiets is niet alleen gemakkelijk voor mensen die minder inspanning kunnen of willen leveren. Als het milieu belangrijk voor je is, kun je ook heel goed een E-Bike pakken in plaats van een auto. Een E-Bike is namelijk een zeer schoon transportmiddel, en je bent minder tijd kwijt met reizen dan wanneer je een gewone fiets zou nemen. Een elektrische fiets is ook veel goedkoper dan een auto. Niet alleen in gebruik maar ook in onderhoud. Een goed exemplaar is nagenoeg onderhoudsvrij. En last but not least, een E-bike is tijdbesparend. Je bent een stuk sneller op je bestemming dan met een gewone fiets. En ook al is de fiets elektrisch aangedreven, je moet nog steeds inspanning leveren. Een E-Bike aanschaffen betekent dus  ook een goede investering in je gezondheid.

Het aanbod is overweldigend

Er zijn dus talloze redenen om een E-Bike te kopen. Maar hoe weet je nu welke fiets geschikt is voor jou? Een vraag die niet in een paar zinnen te beantwoorden is. Het belangrijkste is dat de fiets past bij jouw levensstijl. Kortom: wat wil je ermee doen? Ga je lange afstanden fietsen of juist af en toe een ritje maken? Wil je een flinke helling kunnen nemen of is een vlak tochtje meer dan voldoende? Alles valt terug te brengen op twee doorslaggevende factoren: accu en aandrijving. Hieronder leggen we uit waarom.

Overweeg trouwens zeker een fietsverzekering. E-Bikes en Elektrische fietsen zijn erg gegeerd bij dieven. Dagelijks zie je wel berichten passeren van mensen waarvan hun elektrische fiets gestolen is. Dit komt omdat deze fietsen erg duur zijn en ze hier dus meer winst uit kunnen halen. Terwijl het risico even groot is als het stelen van een gewone fiets. Een goede fietsverzekering verzekert je tegen diefstal, ongevallen, …

Soorten aandrijving: voor- en nadelen

E-Bikes verschillen het meest op het vlak van aandrijving. Hier zijn namelijk verschillende mogelijkheden voor. Sommige merken kiezen voor een aandrijving van het voorwiel, anderen kiezen juist weer voor achterwiel aandrijving of aandrijving via de middenmotor. Een voorwielmotor ‘trekt’ je in een voorwaartse beweging. Een achterwielmotor geeft je een ‘steuntje in de rug’ en een middenmotor geeft juist ondersteuning bij het trappen. Een fiets kan dankzij het type aandrijving dus heel verschillend ‘aanvoelen’.

Uit de test blijkt dat een middenmotor of achterwielaandrijving het prettigst is, zeker bij het nemen van een steile helling. Een voorwielaandrijving geeft bij een helling vaak niet voldoende ondersteuning en zorgt er zelfs voor dat je nog flink moet trappen. En dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt. Dit kan een reden zijn om te kiezen voor een fiets met een middenmotor of achterwielaandrijving. Dit type fiets heeft echter ook een flink nadeel, ze maken behoorlijk wat lawaai. Als je de fiets alleen gebruikt voor vlakke stukken en liever een stille motor hebt, is het zeker geen slecht idee om te kiezen voor een voorwielwielaandrijving.

Een ander voordeel van dit type aandrijving is dat het de fiets doorgaans goedkoper maakt. Welke aandrijving je kiest hangt dus af van wat je met de fiets van plan bent, welke geluidseisen je stelt en het budget wat je er voor over hebt.

Het vermogen van de accu

Een ander belangrijk verschil tussen E-Bikes is het vermogen van de accu. Dit vermogen staat voor duur waarmee je kunt fietsen zonder de accu op te hoeven laden. Hiervoor moet je letten op het aangegeven Wh (watturen) op de accu. Een hoger Wh zorgt ervoor dat je langer kunt fietsen. Uiteraard heeft het Wh ook invloed op de prijs. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een fiets met een Wh wat past bij jouw levensstijl. Als je de fiets alleen in een stadsomgeving gebruikt is het minder belangrijk dat je er uren achtereen op kunt fietsen. Waarom zou je dan onnodig veel geld uitgeven aan een hoog Wh? Een Wh van 300 is in principe meer dan voldoende als je alleen korte stukjes fietst. Als je wilt toeren kun je beter kiezen voor een Wh van 400. En als je echt lange tochten wilt gaan maken is een E-Bike met een accuvermogen van 500 Wh of meer de beste keus.

De beste is niet altijd de goedkoopste

In theorie is de beste fiets ook de fiets waarmee je een helling kunt nemen. Dit betekent dat je kiest voor de duurdere aandrijving. Als je er lang genoeg mee wilt kunnen fietsen zal je dus ook moeten kiezen voor het hoogste vermogen. Zoals we echter al eerder duidelijk maakten heb je meer aan een fiets die past bij jouw persoonlijke wensen. En omdat dit in veel gevallen een fiets is voor gemiddeld, dagelijks gebruik, kom je al snel terecht in een goedkopere klasse. Zodoende hoeft de meeste geschikte E-bike voor jou beslist niet de duurste te zijn.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…