Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Oak’ van Marcelo Ballardin te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen twee exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!
1. Shawanmushi unagi
Benodigdheden
- 3 eieren
- 4 g sake
- 5 g sojasaus
- 2,5 g mirin (rijstwijn)
- 3 g suiker
- 300 g gerookte paling
- 450 g dashi
- soja-citrusglazuur
Bereidingswijze
- Klop de eieren, sake, sojasaus, mirin en suiker stevig en druk het mengsel vervolgens door een fijne zeef. Mix vervolgens met de dashi.
- Maak de gerookte paling schoon, vooral de roze kant van de vis, en verwijder het vel met een mes.
- Giet 50 ml van het mengsel in een schaaltje en stoom dit 7-9 minuten op 90 °C totdat het een flan wordt. Laat 30-60 seconden rusten. Schep over de flan 1 lepel van het soja-citrusglazuur. Leg de gerookte paling daarbovenop en reis al etend naar Japan.
2. Met ossenstaart gevulde tortellini
Benodigdheden
- 500 g ossenstaart
- 1 flesje donker bier
- 50 g sojasaus
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1/2 takje tijm
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 200 g pastameel type 00
- 1 ei
- 3 eidooiers
- 12,5 g olijfolie
Bereidingswijze
- Doe voor de pasta het meel en de eieren in een kom of keukenmachine en begin te kneden met de hand, of laat de keukenmachine op de lage stand draaien met de kneedhaak. Voed de eidooiers langzaam een voor een toe totdat je een homogeen mengsel hebt. Giet de olijfolie erbij en werk die door het deeg tot een glanzende homogene massa. Voeg 1 eetlepel water toe als je deeg te droog is.
- Vorm van het pastadeeg een bal, wikkel die in plasticfolie en leg in de koelkast. Laat het pastadeeg bij voorkeur 12 uur rusten.
- Snijd van de ossenstaart het merendeel van het vet weg. Doe het vlees in een vacuümzak samen met het bier, de sojasaus, knoflook, tijm en sjalotjes. Bereid het vlees 12-15 uur sous-vide op 85°C of op de sous-videstand in een stoomoven, totdat het vlees van het bot valt.
- Haal de ossenstaart uit de zak en trek al het vlees van het bot. Doe het vlees met het kookvocht uit de zak in een pan en laat op een laag vuur inkoken tot een dikke, maar nog wel vloeibare massa. Laat vervolgens afkoelen, zodat je het vlees in de pasta kunt verwerken. Bewaar het ingekookte vleesvocht.
- Haal het pastadeeg uit de koelkast en draai het op de dunste stand door een pastamachine. Leg de vellen op je met bloem bestoven werkvlak en snijd er vierkantjes van 8 x 8 cm uit. Doe het vlees in een spuitzak met grote ronde spuitmond en spuit een beetje ossenstaartmengsel in het midden van elk vierkantje. Vouw dit diagonaal tot een driehoekje. Pak de twee hoeken van het driehoekje en buig die tussen je vingers naar elkaar toe om tortellini te vormen.
- Breng een pan water aan de kook en laat de tortellini hierin 2 minuten koken. Haal ze uit het water. Leg ongeveer vijf stuks op elk bord en serveer met een eetlepel van de bewaarde vleesjus.
3. Rise and shine!
Benodigdheden
- 1 passievrucht
- 1 kiwi
- 30 g ananas
- 20 g spinazie
- 1 theelepel chiazaden
- 3 eiwitten
Bereidingswijze
- Doe het fruit, de spinazie en de chiazaden in de blender. Voeg water toe en mix. Doe er de eiwitten bij en druk twee maal op de pulse-knop.
- Het drankje is klaar. Serveer in een glas en je bent klaar voor een nieuwe dag!
Win 2 exemplaren van ‘Oak’
Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Lannoo twee exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!