Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is een glas rode wijn drinken echt wel zo gezond?

Milan
4 min read

Lange tijd leefden we in de veronderstelling dat het drinken van een glas rode wijn heel gezond is. Maar de laatste tijd horen we ook andere geluiden. Eén onderzoek bracht in het bijzonder veel onrust. Uit dit onderzoek bleek namelijk dat regelmatig rode wijn drinken ook hele slechte gevolgen kan hebben. Zo kunnen mannen een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker.

En ook voor vrouwen zou het drinken van rode wijn alles behalve gezond zijn. Ze zouden aanmerkelijk meer kans hebben om borstkanker te krijgen. De vraag die veel mensen zich nu dus stellen is of rode wijn eigenlijk wel zo gezond is als altijd gedacht werd. Wij hebben de feiten voor je op een rijtje gezet in dit artikel. We hopen dat je hierdoor wat meer duidelijkheid krijgt over deze kwestie.

Rode wijn is alleen onder uitzonderlijke omstandigheden kankerverwekkend

Het onderzoek waaruit bleek dat rode wijn kankerverwekkend kan zijn deed veel stof opwaaien. Maar uit wetenschappelijke hoek kwam ook veel kritiek. De resultaten van het onderzoek zouden te eenzijdig worden belicht. Wat men namelijk niet zei is dat rode wijn alleen kankerverwekkend is onder bepaalde omstandigheden. Zo hebben mannen inderdaad een grotere kans op het ontwikkelen van kanker, maar alleen wanneer zij er een zeer ongezonde levensstijl op na houden.

Zo moeten ze zware rokers zijn, weinig bewegen en op dagelijkse basis slecht voedsel consumeren. Mannen die niet roken, voldoende bewegen en een normaal voedselpatroon hebben kunnen zonder probleem een glas rode wijn drinken. Hetzelfde geldt voor vrouwen. Alleen vrouwen die grote hoeveelheden rode wijn drinken lopen een verhoogd risico op borstkanker. Maar als we het hebben over een enkel glas per dag is er eigenlijk geen enkel bezwaar.

Onder normale omstandigheden kan rode wijn kanker juist voorkomen

Onder normale omstandigheden is het drinken van één glas rode wijn dus niet kankerverwekkend. Sterker nog: het drinken van een glas rode wijn per dag kan bepaalde vormen van kanker juist voorkomen. Met name de kans op nier -en lymfklierkanker wordt aanzienlijker kleiner bij één glas rode wijn per dag.

Een glas rode wijn helpt bij het voorkomen van hart -en vaatziekten

En rode wijn heeft niet alleen een positieve invloed bij het verkleinen van de kans op kanker. Ook hart -en vaatziekten kunnen worden tegen gegaan en in sommige gevallen zelfs worden voorkomen. Dit wist je waarschijnlijk al. Wat veel mensen echter niet weten is hoe dit nu eigenlijk komt. Wij hebben dit voor je uitgezocht. In rode wijn zitten polyfenolen. Deze polyfenolen beïnvloeden de werken van de oestrogeenreceptoren in je lichaam. Ze zorgen ervoor dat het lichaam meer stikstofmonoxide aanmaakt.

En deze stikstofmonoxide zorgt ervoor dat de aders verwijden. Het voordeel hiervan is dat de aders minder snel dichtslibben en verstopt raken. De kans op hart -en vaatziekten wordt hiermee aanzienlijk kleiner. En ook mensen die al hart -en vaatpatiënt zijn kunnen er baat bij hebben. Door dagelijks een glas rode wijn te drinken wordt de kans op een herhalingsinfarct een stuk kleiner.

Conclusie

Lange tijd dachten we dat het drinken van rode wijn uitsluitend gezondheidsvoordelen had. Uit een recent onderzoek blijkt echter dat het drinken van rode wijn ook hele negatieve gevolgen kan hebben. Zo zouden mannen en vrouwen bij het drinken van rode wijn meer kans hebben op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker. Veel mensen vragen zich daarom af hoe gezond rode wijn nu echt is.

Het is echter belangrijk om te bedenken dat de resultaten van het eerder genoemde onderzoek wat eenzijdig belicht zijn. De kans op kanker neemt namelijk alleen toe wanneer er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden. Zo moeten mannen er een uitgesproken ongezonde levensstijl op na houden. Denk hierbij aan overmatig roken, drinken, slecht eten en weinig lichaamsbeweging. Vrouwen lopen alleen een verhoogd risico op borstkanker wanneer ze grote hoeveelheden rode wijn drinken.

Mensen die onder normale omstandigheden een glas rode wijn drinken lopen eigenlijk geen risico. In tegendeel. Als je gezond leeft en dagelijks een glas rode wijn drinkt verklein je juist het risico op bepaalde soorten kanker. En de kans dat je hart -en vaatziekten ontwikkeld wordt ook nog eens veel kleiner. Het drinken van één glas rode wijn per dag is en blijft dus heel gezond.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…