Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dagelijks een glas wijn drinken: is het gezond of niet?

Milan
4 min read

Bijna iedereen is opgegroeid met de gedachte dat het drinken van één glas wijn per dag gezond is voor het lichaam. Maar de laatste tijd horen we steeds vaker andere geluiden. Zo zou wijn helemaal niet zo gezond zijn als lange tijd werd gedacht. En het dagelijkse glaasje wijn zou wellicht zelfs een mede veroorzaker van kanker kunnen zijn. Er zou met name een direct verband zijn tussen het ontwikkelen van borstkanker en het regelmatig drinken van wijn. Het is begrijpelijk dat er nu wat verwarring bestaat over wijn. Is dagelijks een glas drinken gezond, of juist erg ongezond? Wij zetten de feiten voor jou op een rijtje.

Minder kans op hart -en vaataandoeningen

Al tientallen jaren verschijnen er steeds weer wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat geregeld een glas rode wijn drinken een gunstig effect heeft op het lichaam. Mensen die dit doen krijgen minder snel een hart -en vaataandoening en sterven hier ook minder vaak aan. Ook de kans dat ze opnieuw een hartinfarct krijgen is minder groot bij mensen die met regelmaat een glaasje rode wijn drinken.

Ondanks deze vaststelling slaagde men er pas in 2010 in om dit verschijnsel te verklaren. Men toonde aan dat er polyfenolen in rode wijn zitten die inwerken op de oestrogeenreceptoren. Als gevolg hiervan maakt het lichaam meer stikstofmonoxide aan wat op zijn buurt de slagaders verwijdt. Hierdoor slibben de aders minder snel dicht en neemt het risico op hart -en vaataandoeningen sterk af.

Groter risico op bepaalde kankervarianten

Lange tijd was men dus onverdeeld positief over het heilzame effect van een dagelijks glas wijn. Tot 2009. In dat jaar verscheen een Franse studie waaruit bleek dat het risico op kanker juist toeneemt wanneer men regelmatig een glas wijn drinkt. Sterker nog, het risico neemt al toe bij het drinken van slechts één glas. Met name vrouwen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker. Anderzijds zijn er ook onderzoeken waaruit blijkt dat er het drinken van een glas wijn het risico op bepaalde vormen van kanker juist verkleint. Denk bijvoorbeeld aan nierkanker en lymfklierkanker.

Kritiek op beweringen onderzoekers

Inmiddels heeft de studie uit 2009 vanuit wetenschappelijke hoek veel kritiek gekregen. Men verwijt de onderzoekers met name dat er wat al te generaliserende uitspraken worden gedaan. Ieder mens is immers anders en houdt er ook andere leefgewoontes op na.  Zo zien we dat het risico op kanker inderdaad toeneemt als men wijn drinkt in combinatie met roken.

En tegelijkertijd zijn er mensen die iedere dag een glas drinken en tegelijkertijd een mediterraan dieet volgen. Dat mediterrane voedsel zorgt juist weer voor een afname van het risico op kanker. En ook al lopen vrouwen een verhoogd risico op borstkanker, dit gaat vooral op wanneer men drie of meer glazen per dag drinkt.

Een gecompliceerde werkelijkheid

Je merkt het al, de feiten zijn niet eenduidig. Het drinken van een glas wijn is ontegenzeggelijk goed als het gaat om het voorkomen en beperken van hart -en vaatziekten. Maar wat betreft kanker ligt het toch iets gecompliceerder. Het drinken van een glas wijn op zich verhoogd het risico op kanker niet. Het wordt pas schadelijk wanneer andere factoren een rol spelen. Het risico op borstkanker bij vrouwen neemt bijvoorbeeld toe wanneer men meer dan drie glazen per dag drinkt.

Het nemen van één glas is dus niet zo zeer een probleem. En ja, sommige mensen hebben een verhoogd risico op kanker wanneer zij drinken, maar dat is met name het geval bij de mensen die het combineren met ongezonde gewoontes zoals roken. De wijn op zichzelf is eigenlijk niet de boosdoener. En dan zijn er ook nog de onderzoeken waaruit blijkt dat het risico op bepaalde vormen van kanker juist kleiner wordt met het drinken van een glaasje per dag.

Dus….wel of geen wijn?

Samenvattend kunnen we wel zeggen dat elke dag een glaasje drinken niet slecht is. Mits je er verder een gezonde levensstijl op nahoudt. Ook is het voor vrouwen belangrijk dat ze niet meer drinken dan één glas wijn per dag. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan is het drinken van een glas zeker niet slecht en zelfs gezond.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…