scrollTop top

Jaarlijkse controle: Borstkanker

Jaarlijkse controle: Borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Zeker naarmate je ouder wordt, stijgt het risico om borstkanker te krijgen. Voorkomen van kanker kan eigenlijk niet, toch zijn er een aantal factoren die aantoonbaar de kans op kanker kunnen verhogen. Denk bijvoorbeeld maar aan alcoholgebruik, roken en overgewicht. Door niet te roken of te drinken én te zorgen voor een gezond gewicht, ben je dus in feite al preventief bezig. De beste preventie van borstkanker is overigens het zorgen voor genoeg controle en onmiddellijke actie op het moment dat je toch symptomen ziet die zouden kunnen wijzen op borstkanker.

Screening

Naast controles die je thuis kan uitvoeren bij jezelf is het verstandig een jaarlijkse screening te doen. Hierbij kunnen eventuele tumoren die je niet zo gemakkelijk voelt of ziet met de hand, alsnog ontdekt worden. Wanneer er een tumor wordt ontdekt, hoeft dit nog geen ramp te zijn. Niet alle tumoren zijn daadwerkelijk agressief. Een tumor wordt over het algemeen altijd verwijderd, ongeacht of deze agressief is of niet.

Aanleg en eerdere ervaringen

Borstkanker heeft te maken met de hoeveelheid oestrogeen dat zich in je lichaam bevindt. De hoeveelheid oestrogeen is dan weer afhankelijk van je hormoonaanmaak. Het komt vrij regelmatig voor dat vrouwen weten dat een verhoogde kans op borstkanker in de genen zit, door een verhoogd gehalte van oestrogeen in het lichaam. Zeker wanneer dit het geval is, wordt het sterk aangeraden jezelf te blijven controleren op de symptomen van borstkanker, zoals het ontstaan van een knobbeltje of andere vreemde vervormingen in de borst. Naarmate je de symptomen sneller aangeeft, is de kans kleiner dat deze ernstige gevolgen met zich mee zullen brengen. Wanneer je al eens borstkanker hebt gehad en hier al voor behandeld bent, is het zeker aangeraden om te blijven controleren. De kanker kan namelijk steeds terugkeren. De kans op terugkeer is in veel gevallen afhankelijk van de grootte van de vorige tumor en het aantal uitzaaiingen waar de vorige keer sprake van was. Het kan echter ook zijn dat wederkeer van borstkanker niets te maken heeft met eerdere gevallen van borstkanker.

Leeftijd

Ouder worden bevordert de kans op borstkanker. Daarom geldt dat vrouwen tussen de 50 en 69 jaar elke twee jaar worden uitgenodigd voor een screening. De vrouwen in deze leeftijdscategorie zijn namelijk het meest kwetsbaar voor borstkanker. Behoor jij tot deze categorie? Dan wordt aangeraden in ieder geval eens in de twee jaar een controle te laten uitvoeren, voor extra zekerheid. Het aanvragen van extra screenings is daarnaast ook altijd een optie, maar niet noodzakelijk.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  521.830.110
 • Aantal
  doden
  6.266.563
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  4.134.293
 • Aantal
  doden
  31.675

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!