Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hartfalen? Nood aan coënzym Q10?

Lore
4 min read

Chronisch hartfalen is een vaak vergeten probleem, ook al lijden hier maar liefst 220 000 Belgen aan (Belgische Cardiologische liga, 09/2014). Elk jaar worden zo'n 15.000 nieuwe gevallen vastgesteld. 1 Belg op 5 wordt hierdoor getroffen na zijn 65ste. Hartfalen wil zeggen dat het hart zijn vermogen verliest om het bloed krachtig en efficiënt door het lichaam te pompen. Met als gevolg dat de minste fysieke inspanning bij mensen die lijden aan chronisch hartfalen, naar adem doet happen. Het hart zal bijgevolg geleidelijk aan verzwakken. Deze chronisch progressieve ziekte wordt gekenmerkt door een gebrek aan energie in het hart. Lees hierover meer.

Hartfalen: wat is dat?

Wanneer het hart zijn pompfunctie niet goed meer vervult en hierdoor het bloed dus niet optimaal in het lichaam kan circuleren, spreekt men van chronisch hartfalen. Bijgevolg worden verscheidene organen niet voldoende of correct voorzien van bloedtoevoer. Het is een veelvoorkomende illusie dat hartkwalen slechts een ouderdomskwaal is. Iedere volwassene kan getroffen worden door deze chronische progressieve aandoening en nét daarom is preventief optreden zo belangrijk.

Een hoge bloeddruk, kransslagader aandoeningen (door een eendere hartinfarct bijvoorbeeld), een aantasting van de hartklep of bepaalde virussen zijn de meest voorkomende oorzaken van hartfalen. Maar ook een ongezonde levensstijl, met name weinig bewegen, onevenwichtig eten of overmatig gebruik van tabak en alcohol kunnen over het algemeen leiden tot hartfalen of een nefast gevolg hebben voor ons hart.

Chronisch hartfalen wordt eveneens gekenmerkt door te lage concentraties van coënzym Q10 in het hartweefsel. Q10 is een natuurlijke stof die onmisbaar is in de energieproductie van ons lichaam. De organen die de hoogste energiebehoefte hebben en dus ook de hoogste concentraties coënzym Q10 bevatten zijn het hart (!), de lever en de nieren.

Hartfalen wordt volgens NYHA (New York Heart Association) onderverdeeld in vier klassen op basis van de mate waarin de lichamelijke activiteit van de patiënten wordt beperkt. Klasse 1 betreft patiënten met een minimale beperking en klasse 4 betreft patiënten die last hebben van vermoeidheid en kortademigheid zelfs in rust.

Symptomen en behandeling?

Hartfalen gaat men behandelen door middelen toe te dienen bij de patiënten die ervoor zorgen dat de hartfunctie stimuleert, de bloeddruk verlaagt en het ophopen van vocht wordt tegengegaan. Dit kan vaak neveneffecten met zich meebrengen. Wanneer men lijdt aan chronisch hartfalen zal men last hebben van kortademigheid, vermoeidheid en pijn in de borst. Dit zijn de meest voorkomende symptomen. Patiënten worden beperkt tijdens normale fysieke én sociale activiteiten. Zelfs bij een lichte fysieke activiteit zal men sneller geneigd zijn om naar adem te moeten happen.

Belangrijk gezondheidsnieuws: de Q-Symbio studie

De Q-Symbio studie is een dubbelblinde, gerandomiseerde studie die 420 deelnemers onderzocht uit negen verschillende landen. De studie bracht  aan het licht dat patiënten met chronisch hartfalen een Q10 gehalte in het hartweefsel hadden dat ver onder het normale niveau lag.

Een aanvullende nutritionele benadering met Q10 droeg bij tot de verbetering van het Q10 niveau. Deze aanvulling optimaliseerde het effect van de medicinale behandeling met als resultaat een 43% lagere cardiovasculaire mortaliteit en 42 % minder majeure cardiovasculaire voorvallen. Dit resulteerde eveneens in een significant betere gezondheidstoestand, kortere ziekenhuisopname, minder bijwerkingen en een verbeterde NYHA-status.

Je kan je tekorten aanvullen met Bio-Q10 of BioActive Q10, identiek aan de lichaamseigen vorm van Q10. Bio Q10 is goed gedocumenteerd, heeft een hoge biologische beschikbaarheid en een gegarandeerde veiligheid. Met toevoeging van vitamine C ter ondersteuning van de energieproductie van het lichaam.

Bron: Journal of the American College of Cardiology. The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial, JACC Heart Failure, 2017 Dec; 2(6):641-9.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…