Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Levensverwachting bij hartfalen en nierfalen

Bram
5 min read

Als de dokter je vertelt dat je te maken hebt met een medisch probleem zoals hartfalen en nierfalen, staat je wereld plotseling stil. Niet alleen omdat je bent geschrokken van de diagnose van de dokter, maar ook omdat jouw leven er na de diagnose heel anders uit zal zien. 

Veel mensen die gediagnosticeerd zijn met problemen als hartfalen en nierfalen, vragen zich af wat hun levensverwachting zal zijn met deze aandoeningen. Heb jij net te horen gekregen dat je hartfalen of nierfalen hebt en wil je meer weten over jouw levensverwachting? Lees dan meer over de levensverwachting van mensen met hartfalen en nierfalen in dit artikel. 

De levensverwachting bij hartfalen

Hartfalen is een ernstige chronische ziekte, die gekenmerkt wordt door toenemende invaliditeit en helaas nog niet te genezen is. Omdat de ziekte zich kenmerkt door toenemende invaliditeit en er nog geen genezing is voor de aandoening, is de levensverwachting van patiënten met hartfalen helaas niet gunstig. Uit recent onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van de patiënten met hartfalen binnen vijf jaar na de diagnose van deze aandoening is overleden. Patiënten die te maken hebben met ernstig hartfalen, ofwel hartfalen in stadium IV, is de levensverwachting nog minder positief. Uit onderzoek is gebleken dat een jaar na de diagnose, nog maar de helft van de patiënten met ernstig hartfalen in leven is. 

De prognose van hartfalen is afhankelijk van de vorm van hartfalen die je hebt. Heb je te maken met zogeheten geïsoleerd diastolisch hartfalen, dan is de levensverwachting iets positiever dan wanneer je te maken hebt met hartfalen met een verminderde linkervertikelfunctie. In feite kan de levensverwachting van hartfalen vergeleken worden met de levensverwachting van mensen met ernstige vormen van kanker. Veel mensen zien hartfalen als een minder ernstige aandoening dan kanker, maar dit is dus zeker niet juist.

Het verbeteren van de levensverwachting van hartfalen

Er zijn diverse methoden die ingezet worden om de levensverwachting van mensen met hartfalen te verbeteren. Zo zijn er hartfalenpoli opgezet, maar worden er ook maatregelen genomen voor vocht- en zoutbeperking, gewichtscontrole en het goed instellen op medicijnen. In sommige gevallen wordt er een pacemaker of ICD geïmplanteerd om de levensverwachting te verbeteren en het is ook mogelijk om een revalidatieprogramma te starten en zo de levensverwachting van mensen met hartfalen te verbeteren. 

Dat dit soort acties hun vruchten afwerpen, blijkt wel uit het feit dat sommige patiënten een gunstiger prognose ervaren. Helaas is de algemene levensverwachting van hartfalen nog niet veranderd, ook niet door het doorvoeren van bovenstaande methoden om de levensverwachting van mensen met hartfalen te verbeteren. 

De levensverwachting bij nierfalen

Welke levensverwachting je hebt als je te maken hebt met nierfalen, is geheel afhankelijk van de behandeling die er gestart wordt om jouw aandoening te verbeteren of verhelpen. Zo kan er gekozen worden voor een niertransplantatie bij nierfalen, maar is ook mogelijk om te starten met dialyse om de nierproblemen te verminderen. Zowel de resterende levensverwachting als de kwaliteit van leven zijn na het uitvoeren van een niertransplantatie beter dan na het uitvoeren van een dialyse.

De resterende levensverwachting van een patiënt van twintig jaar met nierfalen die een niertransplantatie heeft gehad, is vergelijkbaar met de levensverwachting van een gezonde man van veertig jaar. Een patiënt van dezelfde leeftijd die dialyseert, heeft een resterende levensverwachting die vergelijkbaar is met een gezonde man van 65 jaar oud. 

Wel is het belangrijk om te vermelden dat nierfalen en nierfunctievervangende behandelingen altijd belastend zijn voor de hart- en bloedvaten. Dit komt door de volgende zaken:

  • Giftige stoffen, vetten en kalk hopen zich op in het bloed en op de vaatwanden

  • Nierpatiënten hebben vaak een hogere bloeddruk

  • Nierpatiënten hebben vaak diabetes

  • Nierpatiënten hebben vaak andere kwalen die meer risico geven op het ontstaan van hart- en vaatziekten

De levensverwachting van nierpatiënten kan dus niet alleen beïnvloed worden door de nierfalen zelf, maar ook door de complicaties waar deze mensen mee te maken kunnen krijgen. 

Lees ook: Chronische nierfalen

Raadpleeg je arts voor informatie over de levensverwachting

Bovenstaande informatie is een richtlijn: het gaat hier niet om feiten die bij iedere hart- of nierpatiënt standaard van toepassing zijn. Wat jouw levensverwachting met hart– of nierfalen echt zal zijn, is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zo wordt de levensverwachting niet alleen bepaald door de ernst van jouw aandoening, maar ook zeker door jouw algemene gezondheid, hoe sterk je bent, de behandeling die je krijgt en de mate waarin de behandeling die je krijgt aan slaat. Wil je weten wat jouw levensverwachting zal zijn, dan kun je dit het beste navragen aan de dokter. Overigens vertellen dokters niet altijd wat jouw levensverwachting zal zijn, omdat dit ook voor hen erg lastig is om te voorspellen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…