Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Helpen wortelen voor mooiere ogen?

Bram
3 min read

Als je vroeger je wortelen niet op wilde eten, werd je door je moeder wellicht wel eens overgehaald om toch je bord leeg te eten ‘omdat wortelen goed zijn voor je ogen’.

Als je hier op latere leeftijd nog eens over nadenkt, klinkt dit misschien als een fabeltje of als een excuus voor moeders om hun kinderen hun worteltjes op te laten eten. Toch zit er een kern van waarheid achter de opmerking! Op welke manier wortelen een bijdrage leveren aan de gezondheid van de ogen, lees je in dit artikel.

Vitamine A voor de ogen

Wortelen bevatten veel beta-caroteen. Dit is een stofje dat door je lichaam omgezet kan worden tot vitamine A, zonder dat je hier verder inspanning voor hoeft te leveren. Zo is beta-caroteen de enige stof die het lichaam op natuurlijke wijze zelf vitamine A laat aanmaken, zonder dat hier daadwerkelijk vitamine A voor nodig is.

Vitamine A helpt je lichaam bij vele processen, maar is vooral goed voor de ogen. Zo zorgt vitamine A voor een goede werking van de ogen en dan voornamelijk bij het aanpassen van de ogen van dag-, naar nachtlicht. Heb je een tekort aan vitamine A, dan kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met nachtblindheid.

Feit of fabel?

In feite had je moeder dus gelijk dat wortelen goed zijn voor de ogen, aangezien de beta-caroteen in wortelen de ogen voorzien van vitamine A.

Toch is er ook een kanttekening te plaatsen bij deze opmerking, want als je al slechte ogen hebt, heeft het niet veel zin om heel veel wortelen te eten. Wortelen ondersteunen de ogen namelijk op natuurlijke wijze, maar het eten van wortelen kan geen wonderen verrichten. Ga dus niet te ver met het eten van wortelen omdat wortelen goed zijn voor de ogen, want dit heeft niet het gewenste effect.

De opmerking dat wortelen goed zijn voor je ogen is dus zeker een feit, maar het is wel een feit met een kanttekening. Zo dien je er rekening mee te houden dat wortelen geen wonderen kunnen verrichten en dat als je al slechte ogen hebt, wortelen je niet kunnen helpen om je zicht te verbeteren.

Wortelen voor mooiere ogen?

Hoewel wortelen je ogen gezond houden door vitamine A te leveren, maken wortelen je ogen niet mooier. De voornaamste functie die wortelen hebben voor de ogen is dat de overgang van daglicht naar nachtlicht gemakkelijker wordt als je veel wortelen eet. Maar mooier worden je ogen er uiteindelijk niet van.

Zo kunnen wortelen de kleur van je ogen niet veranderen, kunnen wortelen je ogen niet lichter of feller maken en kunnen wortelen uiteraard ook niet de omvang en vorm van je ogen veranderen. Het eten van wortelen is dan ook zeker aan te raden om de functie van je ogen te verbeteren, maar heeft geen effect op de uitstraling van je ogen. Dit is dan ook alleen een mythe, die niet op waarheid berust.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…