Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hernia Symptomen

shana
3 min read

Hernia symptomen kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. In veel gevallen is de eerste klacht pijn onder in je rug. Indien de hernia ook druk uitoefent op de zenuwen in je rug kan de pijn echter ook uitstralen naar één of allebei je benen. Het punt waar de hernia op een zenuw drukt, zal bepalen of de pijn uitstraalt naar één of naar beide benen. Indien de druk in het midden van een zenuwbaan drukt is de kans aanwezig dat je klachten ervaart in beide benen. Helaas wordt dit niet altijd door artsen als een symptoom van hernia herkend.

Verder kan de pijn gepaard gaan met krampen in je spieren. Doordat je spieren gaan verkrampen zal de normale kromming van je wervelkolom veranderen (in het gedeelte boven je heupen). Je kunt dit herkennen aan de wat voorovergebogen houding die je dan aan gaat nemen. Tevens kun je een beetje naar links of naar rechts gaan hellen.

Pijn kan een symptoom zijn

De intensiteit van de pijn als gevolg van een hernia kan erg variëren: soms voel je bijvoorbeeld vrij weinig, of helemaal geen, pijn. Op andere ogenblikken kan de pijn zo hevig zijn dat je dagelijkse bezigheden erdoor worden belemmerd. In een heleboel gevallen zal bij een hernia de pijn onder in je rug na enige tijd spontaan verdwijnen. De pijn in je benen zal echter aanwezig blijven en kan zelfs in erger worden naarmate de tijd verstrijkt. De verdwenen rugpijn hoeft dus niet te betekenen dat ook je hernia niet meer aanwezig is. Een operatieve ingreep kan ook in een dergelijke situatie soms nodig blijven.

Symptomen

Een hernia kun je herkennen aan de volgende symptomen

 • In het gros van de gevallen ben je bij een hernia (soms zeer hevige) pijn (onder) in je rug.
 • Je hebt last van een uitstralende pijn naar:
  • één of allebei je benen,
  • je rug,
  • één of allebei je billen.

De pijn strekt kan zich in bepaalde gevallen uit tot onder je knie en soms zelfs tot in je voet.

 • Bij persen, hoesten of niezen, zal de pijn toenemen of uit worden gelokt,
 • In een heleboel gevallen wordt de pijn als gevolg van een hernia erger wanneer er aan de zenuw wordt getrokken. Dit kun je testen door op je rug te gaan liggen en het pijnlijke been gestrekt op te tillen (de proef van Lasègue).
 • Je peesreflexen kunnen als gevolg van een hernia afgenomen zijn.
 • Je kunt, door de aanwezigheid van een hernia, met gestrekte knieën slechter bukken en je kunt minder ver dan voorheen met je vingers bij de grond komen (een verminderde vinger- / bodemafstand).
Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…