Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe Gezond is Gerookte Zalm nu echt?

Vis
Olivier
5 min read

De één zegt dat gerookte zalm erg gezond is, terwijl de ander weer zegt dat je dit voedingsmiddel echt moet mijden als je gezond wil eten. Eet jij regelmatig gerookte zalm en wil je weten of dit nu wel of niet gezond is? Lees dan alles hoe gezond gerookte zalm nu echt is in dit artikel. Op deze pagina lees je niet alleen welke gezondheidsvoordelen het eten van gerookte zalm met zich meebrengt, maar ook met welke nadelen op het gebied van de gezondheid je te maken kunt krijgen als je vaak gerookte zalm eet.

De gezondheidsvoordelen van gerookte zalm

Gerookte zalm kent vele voordelen. 

Bevat immens veel eiwitten

Er zijn diverse voordelen verbonden aan het regelmatig eten van gerookte zalm. Het belangrijkste voordeel van het nuttigen van gerookte zalm, is het feit dat er veel eiwitten in gerookte zalm zit. Eiwit zorgt ervoor dat de spieren sterk en gezond blijft en krijg je niet genoeg eiwitten binnen, dan kun je zelfs spierweefsel af gaan breken. Eet je regelmatig gerookte zalm, dan krijg je in ieder geval genoeg eiwitten binnen en dit kan dit probleem voorkomen.

Veel gezonde vetten

Een ander gezondheidsvoordeel van het regelmatig eten van gerookte zalm, is dat er veel gezonde vetten in gerookte zalm zitten. De meeste vetten die je in gerookte zalm vindt zijn enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten, ofwel vetten die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Vet is dus niet altijd slecht, als je maar de juiste vetten (zoals de onverzadigde vetten in gerookte zalm) neemt.

Bevat mineralen, zoals ijzer

Tot slot zitten er veel gezonde mineralen in zalm, waaronder ijzer. Het mineraal ijzer is noodzakelijk om iedere dag gezond door te komen, aangezien ijzer er onder andere voor zorgt dat de weefsels in je lichaam voorzien worden van voldoende zuurstof. Dit is niet alleen goed voor het functioneren van de weefsels, maar ook voor de stofwisseling. Krijg je te weinig ijzer binnen, dan krijg je een verhoogde hartslag en dit is zeker niet goed voor de gezondheid.

Kortom, de gezondheidsvoordelen van het eten van gerookte zalm zijn de volgende:

  • Er zitten veel eiwitten in gerookte zalm, die er onder andere voor zorgen dat je spieren gezond blijven en niet af gaan breken.
  • Er zitten veel gezonde vetten in gerookte zalm.
  • Er zitten veel mineralen in gerookte zalm, waaronder ijzer voor een betere stofwisseling en een gezond hart.

De nadelen van het eten van gerookte zalm

Het eten van gerookte zalm brengt diverse interessante gezondheidsvoordelen met zich mee, maar het is niet honderd procent gezond. In onderstaande alinea’s lees je welke nadelen er komen kijken bij het regelmatig eten van gerookte zalm, zodat je ook hier een duidelijk beeld van hebt.

Zalm zwemt rond in verontreinigde oceanen

De oceanen zijn tegenwoordig vaak sterk verontreinigd, wat betekent dat vis uit de oceaan zware metalen kan bevatten. Daarnaast kunnen vissen reststoffen van plastic bevatten, wat zeker niet gezond is voor jouw lichaam. Eet je kweekvis, dan krijg je te veel antibiotica, chemische kleurstoffen en hormonen binnen. Denk je het probleem van de verontreinigde oceanen op te lossen door kweekvis te nemen, dan ben je dus ook niet goed bezig.

Gerookte zalm bevat veel natrium

In veel gerookte zalm vind je een hoge concentratie natrium. Natrium is over het algemeen gezond, maar niet als je te veel natrium binnen krijgt. Een te hoge inname van natrium kan ervoor zorgen dat de bloeddruk in de war komt, waardoor je meer risico hebt om een hartaanval te krijgen. Heb je hypertensie, suikerziekte of een chronische nierziekte, dan is het innemen van hoge concentraties natrium (bijvoorbeeld in gerookte zalm) nog gevaarlijker. Met deze aandoeningen heb je namelijk meer kans op een hoge bloeddruk en eventueel een hartaanval door het nemen van te veel natrium.

Gerookte zalm kan slechte bacteriën bevatten

Tot slot kun je in gerookte zalm pathologische bacteriën vinden. Deze organismen kunnen het risico op een potentieel fatale infectie verhogen en dit wil je natuurlijk absoluut voorkomen. Daarnaast vind je in gerookte zalm soms listeria monocytogenes: een organisme die kan zorgen voor de ziekte van listeriose. Heb je een verslechterd immuunsysteem, ben je zwanger of ben je al wat ouder, dan kan dit zeker schadelijk zijn. Omdat gezonde mensen vaak niet ziek kunnen worden van het eten van gerookte zalm, staat de vissoort niet op de zwarte lijst en mag je het vaak gewoon eten.

Gerookte zalm: wel of niet eten?

Net zoals bij veel andere voedingsmiddelen, heeft het eten van gerookte zalm zowel voordelen als nadelen. Je mag gerookte zalm gewoon eten, maar let wel op dat je niet te veel gerookte zalm eet. Eet je meer gerookte zalm, dan is de kans namelijk groter dat je in aanraking komt met de nadelen van dit voedingsmiddel. Door het voedingsmiddel af en toe te eten, profiteer je van de voordelen zonder jezelf in gevaar te brengen door de nadelen van het voedingsmiddel.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…