Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe krijg je je ex terug?

Anja
8 min read

Op het ogenblik dat je iemand kwijtraakt van wie je houdt, dan kun je dit met recht beschouwen als een pijnlijke gebeurtenis met een nasleep voor de rest van je leven. Ware liefde zal immers altijd onderhuids aanwezig blijven en je hart zal niet stoppen met schreeuwen om een verzoening. Voor veel mensen is het gemis van een ex dan ook niet draaglijk. Ze blijven hoop houden op een mogelijkheid om de tijd terug te draaien en ooit hun ex terug te krijgen.

Waarom een relatiebreuk?

Een relatie kan om de meest uiteenlopende redenen zijn verbroken en die gedachten mag je, als je je ex terug wilt krijgen, niet uit het oog verliezen. Alle relaties die zijn verbroken, kunnen terug worden gevoerd op bepaalde basale behoeften waar niet in werd voorzien.

Om ervoor te zorgen dat je je ex weer voor je kunt winnen en uiteindelijk weer liefdevol in je armen kunt sluit, hoef je eigenlijk maar een paar simpele stappen te volgen.

 • Geef nooit op als je je verbroken relatie nog een nieuwe kans wilt geven,
 • Geef toe aan de gevoelens van verdriet na de relatiebreuk als je je ex terug wilt krijgen,
 • Neem geen genoegen met vage antwoorden als je nog vol zit met vragen over de relatiebreuk,
 • Draai jezelf geen rad voor ogen door te zeggen dat je je ex nooit lief hebt gehad, terwijl je hem. Of haar, niet zomaar kunt laten gaan.

Ware liefde is voor altijd

Wanneer je je ex terug wilt winnen dien je allereerst een heleboel geduld te hebben en eventuele trots opzij te zetten. Ware liefde zal immers niet in een oogwenk verdwijnen en om die reden worden er dagelijks weer oude relaties opnieuw opgepakt.

Na een relatiebreuk is het dan ook verstandig om je ex voldoende ruimte te geven, in plaats van te gaan bedelen, smeken, stalken en op andere manieren lastig vallen. In de regel zal dit namelijk een averechts effect hebben.

Wat moet je zeker doen?

 • Je moet sterk zijn en er mee instemmen dat de relatiebreuk een juiste beslissing was. Je ex zal daardoor nieuwsgierig worden naar je nieuwe ik.
 • Realistisch denken, zal ervoor zorgen dat je, als je ex je mogelijk toch niet terug wil, je niet in een diepe put belandt.
 • De reden voor de relatiebreuk zegt veel over de kans dat je je ex terug zult krijgen.
 • Indien je ex een relatie kreeg met een ander, na de relatiebreuk met jou, is het verstandig om niet meer samen opnieuw te beginnen. Natuurlijk is dit een ander verhaal als vaststaat dat je ex een enorme vergissing heeft gemaakt met deze stap.
 • Een ex die inmiddels met een ander in het huwelijk is getreden, dien je te laten lopen omdat daardoor een enorm grote kans loopt om alleen maar gekwetst te worden.
 • Neem de raad van familie en vrienden aan als zij je zeggen dat je ex geen goed partij voor je was. Zij zagen jullie relatie namelijk van een afstandje en kunnen daardoor beter inschatten wat er werkelijk speelde tussen jullie.

Geeft mijn ex nog om mij?

In bepaalde gevallen zal je ex je signalen geven dat hij, of zij, je absoluut nog wel ziet zitten. Hierbij kun je onder andere denken aan een teken zoals:

Je ex denkt nog regelmatig aan je en geeft aan dat hij, of zij, nog graag aan de leuke tijd met je terugdenkt. Om te weten te komen of je ex je nog niet vergeten is, kun je een gezamenlijke positieve ervaring benoemen en te kijken hoe hij, of zij, hierop reageert. Indien je ex onverschillig reageert dan kun je daaruit opmaken dat je weinig kans meer maakt, terwijl tekenen van affectie juist weer perspectief zal bieden.

Hoe meer gevoel je ex laat zien in een dergelijke situatie, hoe groter de kans is dat je nog in zijn, of haar, gedachten bent. De aard van de gevoelens maakt hierbij overigens weinig verschil, zelfs slechte gevoelens zijn, zoals boosheid, kunnen als positief worden beschouwd. Prettige herinneringen kunnen de vervlogen liefde en passie weer stapje voor stapje op laten bloeien.

Over je praten, betekent in gedachten zijn

Een heleboel personen zullen zich, na een relatiebreuk, alleen gaan richt op zichzelf. Dit neemt echter niet weg dat alle hoop op het terugkrijgen van je ex is vervlogen. Zelfs wanneer je ex voortdurend aan je denkt, is de kans aanwezig dat deze gevoelens niet worden getoond, of je de waarheid te horen zult krijgen. Bij gemeenschappelijke vrienden kun je eventueel checken of je ex nog altijd aan jou denkt, bijvoorbeeld door met hen over je te praten, of naar je te informeren. Het zal namelijk niet meevallen, zelfs als je ex een nieuw leven zonder je wil beginnen, om niets over je te zeggen tijdens een gesprek met vrienden.

Je ex heeft negatieve gevoelens

Zelfs op het moment dat je ex boos, teleurgesteld of zelfs woedend is, kun je dat beschouwen als een gunstig teken. Je ex laat namelijk emoties zien. Wanneer je ex onverschillig zou zijn over de relatiebreuk dan dien je je meer zorgen te maken over de kans van een geslaagde hereniging met je oude vlam. Emoties laten zien kan daarentegen juist een teken zijn dat zijn, of haar, liefde voor je niet over is. Zolang een mens namelijk op een emotionele manier reageert, positief of negatief, dan weet je zeker dat hij, of zij, nog om je geeft.

Wanneer het je ex immers niets kan schelen, dan komen er evenmin bepaalde emoties naar boven als het jou betreft. Daarbij moet je echter niet vergeten dat een gevoel van haat niet als het tegenovergestelde van liefde kan worden gezien. Deze twee emoties gaan namelijk hand in hand. Je gaat je ex immers alleen haten omdat je met een heleboel niet beantwoorde liefde achterblijft. Veel mensen verbergen vaak hun emoties omdat ze alleen willen praten over wat ze willen voelen en denken, en dus niet wat er werkelijk in hen omgaat. Het enige dat je dus hoeft te doen, is je ex laten beseffen dat hij, of zij, deze gevoelens beter kan aanvaarden in plaats van deze te bevechten.

Wat doe je beter niet?

Om je ex terug te krijgen, zijn er ook een aantal zaken die je beter direct uit je hoofd dient te zetten. Denk maar eens aan:

 • het voortdurend vertellen hoeveel je nog van je ex houdt,
 • constant herhalen wat je eigenlijk gezegd zou moeten hebben, of wat je nog tegen je ex wilt gaan zeggen,
 • jezelf verontschuldigen en je ex beloven dat alles anders zal worden als jullie relatie een tweede kans krijgt,
 • beschuldigingen, van welke aard dan ook, uiten naar je ex,
 • je ex manipuleren, bijvoorbeeld door middel van kinderen, geld of bezittingen om op die manier hem, of haar, bij je terug te brengen,
 • zielig of zelfs depressief gedrag gaan vertonen om je ex zich schuldig te laten voelen en zo te proberen hem, of haar, bij je terug te laten komen,
 • je ex verzekeren dat je veranderd bent, en dat er sprake van een volledig nieuw begin van jullie relatie kan zijn,
 • je ex regelmatig bloemen of andere cadeaus sturen,
 • je ex zeggen dat je bereid bent om alles te doen wat hij, of zij, van je vraagt,
 • dreigen met zelfbeschadiging, of zelfs met zelfdoding, op het moment dat je ex niet bij je terug wil komen,
 • beloftes maken naar je ex die je absoluut niet na kunt komen,
 • je ex zeggen dat de relatiebreuk niet jouw schuld was,
 • boos worden als je ex een relatie met een ander heeft gekregen,
 • je ex jaloers maken met een nieuwe vriend(in) alleen om hem, of haar, bij je terug te brengen,
 • met je ex seks hebben alleen om zijn, of haar, verlangen naar je weer aan te wakkeren
Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…