Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe mensen met geheugenproblemen ook kunnen ontspannen

Camille
3 min read

Mensen die gebukt gaan onder geheugenproblemen zijn vaak onzeker omdat je voortdurend geconfronteerd wordt met datgene wat je niet meer weet of bent kwijt geraakt. Vaak is het moeilijk om jezelf voldoende te ontspannen omdat je steeds bezig bent met jezelf iets te herinneren. Door eens wat vaker volledig te relaxen kom je ook met geheugenproblemen weer wat beter in je vel te zitten.

Geheugenspelletjes bieden ontspanning

Als je last hebt met het onthouden van dagelijkse dingen dan klinkt het spelen of bezig zijn met geheugenspelletjes misschien niet direct als muziek in je oren. Toch bieden raadsels, puzzels en kleine quizzen uitkomst. Je bent even niet bezig met je dagelijkse problemen en je richt je op het spelletje. Door je geheugen op deze ontspannen manier te trainen en te stimuleren word je meer ontspannen en gaan je gedachten even over een ander onderwerp.

Hoe geheugentraining je kan helpen ontspannen

Ondanks het feit dat je te maken hebt met geheugenproblemen is het belangrijk om je geheugen te blijven trainen. Dit kan op uiteenlopende manieren. Het is belangrijk om de wijze te vinden waar je jezelf het beste bij voelt.

  • Probeer jezelf tot concentratie te dwingen. Jezelf concentreren is een goede manier om je geheugen te trainen. Laat je gedachten niet afdwalen, maar concentreer jezelf op een bepaald iets. Let niet op je omgeving en sluit je af van bewegingen en geluiden. Je geheugen werkt immers op volle snelheid als je goed geconcentreerd bezig bent.
  • Maak geheugensteuntjes. Door het bedenken hoe je iets beter kunt onthouden train je je geheugen. Geheugensteuntjes trainen en verbeteren je geheugen. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen ideale geheugensteuntjes. Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld plakbriefjes en ezelbruggetjes. Het gaat er echter niet om dat je dingen bedenkt waardoor je niet hoeft na te denken. Je traint en verbetert je geheugen. Het gaat juist niet om het ontzien van je gedachten.
  • Koppelen van informatie en ervaringen. Je zult zien dat je de dingen beter kunt onthouden door bepaalde informatie en ervaringen aan elkaar te koppelen. Een eenvoudige manier om je geheugen te trainen. Bekijk foto’s en haal oude herinneringen op. Door het zien van bekende beelden heb je minder moeite met nadenken en heb je een aangename manier van ontspannen gevonden. Koppelen van informatie die bij onder meer foto’s en video’s hoort is daarmee een prima manier om je geheugen te trainen.
  • Blijf herhalen. Er is geen betere manier om je geheugen te trainen dan herhalen. Informatie blijven herhalen zorgt ervoor dat je je langetermijngeheugen traint.
  • Verlies niet het geloof in jezelf. Geheugenproblemen kunnen vaak ook een minderwaardig zelfbeeld geven. Door zeker in jezelf te blijven geloven weet je dat je je best doet. Zeg dit regelmatig tegen jezelf en blijf dit zeker ook herhalen. Hou op met negatief denken. Door het geloof in jezelf niet te verliezen ben je al op de helft van een positieve geheugentraining.
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…