Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel koffie mag je per dag drinken?

Lore
2 min read

Aan koffie zijn door de jaren heen al even veel voordelen als nadelen toegeschreven. Toch wordt over het algemeen aangenomen dat koffie wellicht geen kwaad kan voor je gezondheid, zolang je het cafeïnerijke drankje maar ‘met mate’ drinkt. Maar hoeveel is dat dan precies? Wij zochten voor je de maximale hoeveelheid kopjes koffie per dag uit!

Aanbeveling: 400 mg cafeïne per dag

De aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad luidt dat volwassenen tot 400 mg cafeïne per dag kunnen opnemen zonder gezondheidsproblemen.

Dus… 5 koppen

Een kopje koffie bevat gemiddeld 80 mg cafeïne. Dat betekent dat je per dag 5 koppen koffie van gemiddelde sterkte kan drinken zonder dat je gezondheid daarbij in het gedrang komt.

Uitzondering voor zwangere vrouwen

Die ‘regel’ geldt wel niet helemaal voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden. (Overmatig) cafeïnegebruik tijdens de zwangerschap vergroot namelijk het risico op een laag geboortegewicht en groeivertraging.

Vandaar dat de Hoge Gezondheidsraad zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens 300 mg cafeïne als veilige grens aanbeveelt. Dat komt neer op 3 à 4 koppen.

Let ook op andere cafeïnerijke dranken

Opgelet: cafeïne komt niet enkel in koffie voor. Ook thee, cola, energiedrankjes… en zelfs chocolade bevatten cafeïne, weliswaar in andere hoeveelheden.

  • Kopje thee: afhankelijk van de theesoort, 30 tot 45 mg
  • Glas cola (200 ml): 20 tot 35 mg
  • Energiedrankje (250 ml): 80 tot 100 mg

Hou hier dus rekening mee als dagelijks naast koffie ook cola, energiedranken en co drinkt!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…