Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Irritatie van of last aan de ogen?

Olivier
4 min read

Je kent ongetwijfeld Leonardo Da Vinci’s uitspraak dat je ogen de spiegel van je ziel zijn. Onze ogen vertellen en verklappen erg veel over ons ‘zijn’.

 Wanneer je last hebt van geïrriteerde ogen kan dit erg verschillende oorzaken hebben. Wat precies die oorzaken en mogelijke remedies zijn, bespreken we graag in dit artikel.  Vanzelfsprekend is het aangewezen om je arts te raadplegen indien bepaalde symptonen blijvend van aard zijn.

Oorzaken van oogirritatie

Eerlijk, de lijst van mogelijke oozaken van oogirritatie is een erg lange lijst. Daarom nemen we in dit artikel enkel de meest frequente voor. 

De allergische conjunctivitis komt zeer vaak voor. De boosdoener is een virus, een bacterie of een allergie die ervoor zorgt dat het slijmvlies en bindvlies van het oog ontstoken raken. Indien je bijvoorbeeld allergisch bent voor stuifmeel of pollen van bomen en planten zul je dit zeer zeker reeds ondervonden hebben.

Chemische stoffen kunnen ook aanleiding geven tot irritatie, denk hierbij aan make-up, chloor van het zwembad, of bepaalde geneesmiddelen.

Ook het weer kan aan de basis liggen van oogirritatie, net als airconditioning. Te sterk zonlicht of blootstelling aan harde wind gedurende lange tijd kan je ogen uitdrogen of net te hevig doen tranen.

Ook een banale verkoudheid of vermoeidheid in het algemeen kan een weerslag hebben op je ogen.

Voorgaande symptomen zijn meestal niet zo erg en verdwijnen gelukkig zelfs soms spontaan, of dankzij het gebruik van oogdruppels.  Neem geen enkel risico en raadplaag steeds een arts.  De gevolgen van bijvoorbeeld een tak die in je oog zwiept tijdens een fietstochtje kan immers blijvende schade veroorzaken.

Wat te doen bij geïrriteerde ogen?

Wat je vooral niet moet gaan doen is wrijven en nog eens wrijven.  Dit kan misschien soelaas brengen gedurende enkele seconden, maar neemt zeker de oorzaak nooit weg. Bovendien neem je het risico dat je je hoornvlies beschadigd.

Door lauw water te gebruiken en over je gezicht en ogen te laten stromen maak je ze schoon, je kunt hiervoor ook een washandje of een kompres gebruiken.  Indien je droge ogen hebt, gebruik dan oogdruppels die je makkelijk bij je apotheker kunt vinden. Ook een homeopathisch middel is een goede oplossing.

Niet alles kan opgelost worden met oogdruppels, het is daarom belangrijk dat je je bij terugkerende irritatie laat onderzoeken door een arts op allergenen, onderzoek om na te gaan of je niet allergisch bent aan bepaalde voeding, stuifmeel, metalen etc.

We leggen regelmatig de nadruk op het belang van een consult bij de arts, omdat sommige symptomen kunnen wijzen op ernstige aandoeningen zoals bijvoorbeeld glaucoom. Een juiste diagnose in een vroeg stadium is van vitaal belang.

In vorige artikels werd het ook reeds veelvuldig aangehaald, maar een evenwichtige en gezonde voeding is van groot belang voor gezonde ogen. En zoals gewoonlijk is suiker ook nu weer nefast.  Vette vis (zalm, tonijn, sardines, makreel), olijfolie, groenten en fruit zijn aanraders. 

Uren aan een stuk voor je computerscherm of TV hangen is natuurlijk ook te mijden.  Gun je ogen rust, en dat doe je dus niet alleen door ze te sluiten!  Zet je zonnebril op, onderhoud je lenzen en poets je brilglazen.  Kleine tips die je ogen een lang leven garanderen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…