Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is gal overgeven gevaarlijk?

Milan
5 min read

Misselijkheid en braken kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is er sprake van een verstoring van de maag, waardoor de maag het voedsel niet zoals gebruikelijk afvoert naar de darmen, maar het wordt via de slokdarm in tegengestelde richting gestuurd. Veel mensen vinden braken zeer vervelend. Door het maagzuur waarmee het voedsel is vermengd kan overgeven zeer onaangenaam en pijnlijk zijn. Wanneer de misselijkheid en de neiging tot braken aanhoudt terwijl de maag inmiddels volledig leeg is, kan je ook gal overgeven. Dit is zo mogelijk nog onaangenamer. Maar is het ook gevaarlijk?

De oorzaken van misselijkheid

Misselijkheid kan verschillende oorzaken hebben. Bekende redenen waarom mensen misselijk worden zijn:

  • Het eten van bedorven voedsel
  • Het eten van voedsel dat is besmet met een bacterie
  • Zwangerschap
  • Consumptie van te veel alcohol
  • Als bijwerking van geneesmiddelen
  • Reisziekte
  • Migraine

Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het overgeven kan een arts eventueel een middel geven om de misselijkheid te bestrijden.

Waarom geven we over?

De belangrijkste reden waarom het lichaam het braakcentrum in de hersenen activeert is om ongewenste stoffen in het lichaam kwijt te raken. Wanneer je bij voorbeeld bedorven voedsel eet, wil het lichaam dit zo snel mogelijk afvoeren. Soms gebeurt dat in de vorm van diarree, dan wordt de maaginhoud versneld door de darmen verwerkt waardoor het vocht niet uit de ontlasting wordt geabsorbeerd en deze daardoor dus soms waterdun van substantie is. Maar als de maag het voedsel niet wil verwerken, dan wordt de maaginhoud middels braken afgevoerd.

Gal overgeven, wanneer gebeurt dat?

Gal overgeven komt gelukkig niet vaak voor. Het gebeurt wanneer de maag leeg is en er desondanks nog steeds braakneigingen zijn. De maag geeft dan gehoor aan deze braakneiging door de gal die zich in de twaalfvingerige darm bevindt naar boven te stuwen. De twaalfvingerige darm is de overgang tussen de maag en de dunne darm. De gal komt dus niet uit de lever of uit de galblaas. Deze organen staan dan ook niet in rechtstreekse verbinding met de maag en de darmen. De gal in de twaalfvingerige darm wordt afgegeven door de galblaas om vetten in ons eten gemakkelijker te verteren. De gal komt normaal gesproken niet in de maag.

Overgeven tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap te kampen met ernstige misselijkheid, vooral ’s ochtends. Ook dan kan het voorkomen dat er gal wordt gespuugd, omdat de misselijkheid en de neiging tot overgeven niet ophoudt nadat de maag is geleegd. Wanneer dit vrijwel dagelijks voorkomt is het raadzaam om dit met de huisarts of verloskundige te bespreken. Het kan namelijk leiden tot beschadiging van de maag en de slokdarm. Daarnaast kun je uitgedroogd raken wanneer je zo regelmatig overgeeft. Wanneer het niet of nauwelijks lukt om iets binnen te houden, al is het maar thee of water, is het raadzaam om hierover te overleggen met een arts.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een enkele keer gal overgeven kan geen kwaad. Hoewel het zeer onaangenaam is, is er geen risico op schade. Wanneer de misselijkheid binnen 1 tot 3 dagen weer over is hoef je je geen zorgen te maken. Maar als het vaker voorkomt dat er gal wordt overgegeven, al dan niet in combinatie met andere klachten zoals hevige buikpijn, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Er kan dan namelijk sprake zijn van een ontsteking van de maag, ook wel aangeduid als gastritis. Deze ontsteking moet uiteraard worden behandeld om ervoor te zorgen dat de klachten verdwijnen.

Beschadiging van de slokdarm

Regelmatig gal overgeven is bovendien niet bevorderlijk voor de slokdarm. De slokdarm is niet bestand tegen de zuren in de gal. Daardoor bestaat het risico op beschadiging van de slokdarm wanneer er regelmatig gal in terechtkomt. Dit kan ook gebeuren bij brandend maagzuur, waarvoor dan medicijnen kunnen worden geslikt. Hierbij is geen sprake van overgeven, maar wordt de gal uit de twaalfvingerige darm wel door de maag richting slokdarm gestuwd.

Dit komt soms voor bij het eten van scherp gekruide spijzen of wanneer de maag extra gevoelig is voor bepaalde voedingsstoffen. Dit kun je oplossen door deze levensmiddelen te vermijden of slechts in beperkte mate te eten. Soms kan de arts maagzuurremmers voorschrijven om de klachten te laten verminderen.

De oorzaak van het braken opsporen

Wanneer je regelmatig moet overgeven is het verstandig om met je huisarts te overleggen. Het is dan zeker belangrijk dat de oorzaak wordt opgespoord. Volwassenen geven doorgaans niet heel regelmatig over. Wanneer dit bij jou wel het geval is, dan is er waarschijnlijk sprake van een medisch probleem. Het is belangrijk dat dit wordt gevonden en aangepakt, om het overgeven te laten stoppen.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…