Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Je tanden goed poetsen kan je kosten besparen

4 min read

Tandheelkundige behandelingen of ingrepen kunnen je een flinke duit kosten. Het goed verzorgen en poetsen van je gebit is dus zeer belangrijk. Parodontologe Katia Van Wonterghem geeft meer uitleg en deelt haar preventietips.

“De meeste patiënten worden naar mij doorverwezen door hun tandarts”, begint Van Wonterghem. “Vaak met bloedend, ontstoken tandvlees of een slechte adem.” Parodontologie is een specialisatie in de tandheelkunde die zich richt op parodontitis of het verzorgen van de steunweefsels. Een parodontoloog behandelt niet de tand zelf, maar wel het bot, het tandvlees en het parodontaal ligament. Andere symptomen waarmee je best langs een parodontoloog gaat, zijn loskomende of uitwaaierende tanden, terugtrekkend tandvlees en ettervorming.

Bij een gezond gebit zit tussen de tanden en het tandvlees een ondiepe spleet. Bij een gebit met parodontitis komt het tandvlees los van de tand en krijg je een diepere spleet. “De oorzaak is bijna altijd tandsteen dat dieper onder het tandvlees ligt”, legt Van Wonterghem uit. “Je krijgt eerst oppervlakkige tandplak. Als die niet wordt weggehaald, kan die onder het tandvlees geraken en een onsteking veroorzaken. Een slechte adem hangt samen met die ontsteking, dat zijn de bacteriën in je mond die zwavelgassen veroorzaken. En ook beslag op de tong wordt veroorzaakt door die bacteriën.” Parodontitis kan onderzocht worden met een grondig mondonderzoek en röntgenfoto’s van het kraakbeen. De aandoening is pijnloos, maar kan toch ernstige gevolgen hebben zoals hart- en vaatziekten of een vroegtijdige bevalling.

Het kostenplaatje

Als er tanden verloren gaan, kan het gebit gecorrigeerd worden. “Dat kan op meerdere manieren”, gaat Van Wonterghem verder. “Met een uitneembare prothese, door een brug te vormen tussen twee buurtanden waar dan een zwevende tand tussen hangt of door implantaten. Dat zijn kleine schroefjes uit titanium die in het bot gezet worden en een aantal maanden moeten ingroeien. Nadien zetten we daar een tussenstukje op waarop de tandarts een kroon kan maken. Een implantaat geeft je het gevoel van een eigen tand, maar het is wel een dure oplossing. Zo’n schroefje alleen al kost zo’n 800 euro.”

De ziekenfondsen in ons land komen meestal tussen bij de kosten voor tandzorg, maar slechts enkele behandelingen binnen de parodontologie worden terugbetaald door de standaard ziekteverzekering. Parodontologen zijn bovendien niet geconventioneerd, wat wil zeggen dat zij zelf hun prijzen mogen bepalen. “Voor bijvoorbeeld een dieptereiniging van de hele mond, onder plaatselijke verdoving, reken je toch zo’n 400 à 500 euro, afhankelijk van hoeveel tandsteen er zit”, zegt Van Wonterghem. “Tot de leeftijd van 55 jaar kan je een deel daarvan terugbetaald krijgen, maar vanaf 55 komt het ziekenfonds niet meer tussen. De meeste patiënten zijn echter ouder dan 55, want hoe langer je je tanden hebt, hoe meer kans natuurlijk dat er problemen opduiken.”

Voorkomen is beter dan genezen

Gelukkig kan je al heel wat ellende voorkomen door op de juiste manier je tanden te poetsen. “Hanteer altijd de juiste poetsinstructies en kies indien mogelijk voor een elektrische tandenborstel, want die werken toch wel wat grondiger”, legt Van Wonterghem uit. “Poets in de eerste plaats ook grondig tussen de tanden, want veel mensen doen dat nog niet. Flos nadien met een flosdraad of een klein borsteltje. Jongere mensen zullen flosdraad nodig hebben omdat de ruimte tussen de tanden zeer smal is, maar naarmate we ouder worden, worden ook die ruimtes groter en schakelen we beter over naar een borsteltje. Om bacteriën op de tong te verwijderen, kan je een tongschraper gebruiken. Om een slechte adem te voorkomen kan je tot slot voldoende water drinken, niet roken en koffie achterwege laten.”

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…