Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Jezelf motiveren om af te vallen

Bram
4 min read

Eén van de moeilijkste dingen van afvallen is om het vol te houden. De eerste week zit je er misschien nog lekker in en heb je nog voldoende motivatie om door te gaan met afvallen, maar als je aan je tweede week begint, is jouw motivatie misschien al voor een groot deel gedaald. Zeker als de resultaten in de eerste week of weken uitblijven en je het idee hebt dat je voor niets aan het afvallen bent, kan het moeilijk zijn om toch door te gaan met afvallen. Probeer jezelf daarom met volgende tips te motiveren om te blijven af te vallen.

Tip 1: kies een kledingstuk dat je niet meer past en hang deze in je woonkamer

Misschien heb je wel een kledingstuk in je kast liggen dat niet meer goed past, omdat je wat bent aangekomen. Hang dit specifieke kledingstuk ergens zichtbaar aan huis, dat kan je helpen herinneren waarom je begonnen bent met afvallen.

Deze tip werkt ook met het ophangen van een jurk of pak voor een bijzondere gelegenheid. Wil je bijvoorbeeld afvallen om er op en top uit te zien voor een bruiloft? Hang jouw feestjurkje of mooie pak dan ergens duidelijk zichtbaar (bijvoorbeeld in de woonkamer) en je weet meteen weer waarom je bent begonnen. Dit maakt het gemakkelijker om het afvallen daadwerkelijk vol te houden.

Tip 2: bedenk bij iedere gezonde maaltijd hoe goed je je voelt nu je gezond eet

Niet alle gezonde maaltijden zijn even lekker en wellicht heb je na een aantal weken afvallen wel af en toe zin om ongezond te eten. Om jouw trek naar ongezonde maaltijden en snacks te verminderen, kun je je bij iedere gezonde maaltijd bedenken hoe goed je je voelt sinds je bent begonnen met afvallen. Bedenk bijvoorbeeld in welke mate je conditie verbeterd is en wat je al bent afgevallen sinds je gestart bent met de strijd tegen jouw overtollige kilo’s. Je zult merken dat het gezonde eten je plotseling beter smaakt. Dit maakt het dan ook gemakkelijker om gemotiveerd te blijven om af te vallen.

Tip 3: bedenk dat je van afvallen ook mooier wordt

Door af te vallen wordt je lichaam niet alleen fitter en strakker, maar ook je nagels, je huid en je haar worden mooier. Gezonde voeding draagt namelijk bij aan een mooiere huid, mooier, glanzender haar en mooiere, gezonde nagels. Door jezelf eraan te herinneren dat je er mooier uitziet sinds je afvalt en je er nog mooier uit kan zien als je door blijft gaan, is het wellicht gemakkelijker om jouw strijd vol te houden.

Tip 4: inventariseer je drijfveren om af te vallen

De meeste mensen hebben meedere redenen om af te vallen. Door alle redenen om af te vallen op te schrijven en prominent op de koelkast te hangen, denk je volgende keer wel twee keer na voor je op zoek gaat naar een lekkere snack of een ongezonde maaltijd wil koken.

Tip 5: beloof jezelf een klein cadeautje als je een streven hebt bereikt

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een klein cadeautje krijgt als je een kilo, twee kilo of drie kilo kwijt bent. Op deze manier heb je misschien meer motivatie om af te vallen.

Tip 6: vergeet je einddoel niet

Deze tip is de belangrijkste tip om jezelf te motiveren tijdens het afvallen. Ook al is je einddoel nog zo ver weg: door je einddoel steeds voor ogen te houden en te bedenken waarom je bent begonnen met afvallen, is het gemakkelijker om de strijd vol te houden. Iedere gezonde maaltijd die je nu eet en ieder uur die je nu in de sportschool doorbrengt, is namelijk weer een stap dichter bij het bereiken van jouw ultieme einddoel.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…