Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lifeskill: zo maak jij het perfecte roerei (smeuïg en preciés gaar genoeg)

Birte Govarts
4 min read

Begin jij iedere dag met snoozen en ren je vervolgens als een kip zonder kop de deur uit? Kies je nog steeds wijn uit op basis van het mooiste label? Ziet je vensterbank eruit als een plantenkerkhof? En denk je dan weleens: er moeten betere manieren zijn om dit te doen? De Amerikaanse Erin Zammett Ruddy dacht hetzelfde en ontdekte: die zijn er gelukkig ook. Voor haar nieuwe boek 155 Lifeskills sprak ze met verschillende experts en vatte ze hun adviezen samen in eenvoudig te volgen stappen. En wij mogen de komende weken tien van haar Lifeskills met jullie delen. Vandaag: roerei maken.

Het stappenplan

  1. Breek zes grote eieren in een kom en voeg zout en peper toe (een halve theelepel zout en een kwart theelepel versgemalen zwarte peper).
  2. Klop de eieren los met een vork of garde en meng alles goed door elkaar (prik eventueel met de vork eerst in het eigeel).
  3. Houd zo’n vier eetlepels van het eimengsel apart.
  4. Verhit twee mespuntjes ongezouten boter in een steelpan met dikke bodem, op halfhoog vuur.
  5. Wanneer de boter is gesmolten, giet je het mengsel uit de kom in de pan, terwijl je met de garde blijft roeren.
  6. Blijf vrijwel onafgebroken roeren tot het mengsel er lekker smeuïg uitziet. Door te blijven roeren voorkom je dat het uiteenvalt.
  7. Haal de pan zo nodig af en toe boven het vuur vandaan, en blijf roeren tot je bij het doorroeren de bodem van de pan ziet.
  8. Haal de pan van het vuur. Het ei zal nog even nagaren – vooral aan de randen -, maar dat geeft niet.
  9. Voeg het apart gehouden rauwe eimengsel toe, en eventueel twee eetlepels room, en roer dit door het ei in de pan tot een geheel.
  10. Schep het roerei uit de pan over in een schaal en serveer het zo snel mogelijk.

De deskundige

Jacques Pépin is een wereldberoemde chef-kok, auteur, tv-presentator (onder meer van een kookprogramma samen met Julia Child) en hoofd van de afdeling ‘Special Programs’ van het International Culinary Center. Hij is de oprichter van het American Institute of Wine & Food en is lid van de raad van toezicht van de James Beard Foundation.

De toelichting

Is dit de gezondste manier om eieren te bereiden? Nee. Maakt dat uit? Wederom: nee. Het is hoe Jacques Pépin zegt dat je het moet doen, mensen! Hij beoordeelt chef-koks op hun vermogen een echte Franse omelet te maken; deze man weet waar hij het over heeft als het om eieren gaat. (En voor een perfect roerei hoef je niets anders te doen dan de instructies te volgen.) Je blijft het eimengsel bijna onafgebroken doorroeren voor een zo smeuïg mogelijk geheel waarin zich slechts de kleinst mogelijke eikronkels vormen. Het ei dat het dichtst bij het vuur is zal het eerst stollen en daarom is het belangrijk om tot op de bodem van de pan te roeren. Door het apart gehouden rauwe ei er op het laatst doorheen te roeren, voorkom je dat het roerei te veel doorgaart nadat het de juiste consistentie heeft bereikt (de hitte van de pan en het reeds bereide ei zijn voldoende om het rauwe eimengsel te laten garen). De in de aanwijzingen vermelde hoeveelheden zijn voldoende voor drie personen (of twee, als het grote eters zijn). Je kunt de hoeveelheden aanpassen aan het aantal mensen voor wie je kookt. Eieren bereiden vergt oefening, maar wanneer je de basistechniek eenmaal onder de knie hebt, kun je altijd iets in elkaar flansen. (Jacques is zelfs een fan van eieren als avondeten; je kunt dan ook eindeloos variëren door er van alles aan toe te voegen, van ham tot kaas en van truffelsaus tot kaviaar.)

Meer lezen?
155 Lifeskills van Erin Zammett Ruddy (Volt, € 18,99)

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…