Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

MEI PLASTICVRIJ: Tips & tricks voor een plasticvrije badkamer

Gezond.be
4 min read

Het initiatief Mei Plasticvrij doet ons stilstaan bij de impact die de consumptie van plastic heeft op het milieu. Er zouden ongeveer vijf triljoen (!) stukjes plastic ronddrijven in onze zeeën en oceanen. Nochtans zijn veel producten die we dagelijks gebruiken, gemaakt uit of verpakt in plastic. Ook in onze badkamerkastjes staan er redelijk wat wegwerpproducten uit plastic. Zou jij hier graag verandering in brengen? Wij sommen op hoe je jouw beautyproducten gemakkelijk kan vervangen door ecologische alternatieven.

Vervang plastic zeeppompjes door vaste zeep

Vroeger gebruikte iedereen een blok zeep om zich te wassen. Vandaag hebben de meesten onder ons echter minstens één plastic flacon met vloeibare zeep in huis. Vaste zeep is nochtans veel beter voor het milieu én je huid. Voor vaste zeep is er bijna geen verpakkingsmateriaal nodig, terwijl vloeibare zeep logischerwijs in een flesje zit. In vloeibare zeep zitten er ook altijd conserveringsmiddelen en soms ook sulfaten, die je huid kunnen beschadigen. Vaste blokken zeep, daarentegen, bevatten die stoffen niet. Ze zitten wel boordevol natuurlijke ingrediënten zoals olie en kruidenextracten. Je kan douchegel, shampoo en conditioner gemakkelijk vervangen door een stuk zeep en shampoo- en conditionerbars. Als je je haren altijd al met vloeibare shampoo hebt gewassen, zijn shampoo- en conditionerbars even wennen, maar je zal vlug merken dat ze zeer gemakkelijk te gebruiken zijn. Daarnaast nemen stukken zeep ook minder plaats in in je voorraadkast!

Investeer in een zero waste scheermes

In de zomer en lente lopen we graag met gladde benen rond. Gebruik jij ook wegwerpscheermesjes om je benen te scheren? Naar schatting worden er per jaar zo’n twee miljard scheermesjes weggegooid. Hoog tijd dus om voor een duurzamer alternatief te kiezen! Bij herbruikbare scheermesjes hoef je enkel de scheerblaadjes zelf te vervangen. Je kan ook opteren voor een elektrisch scheerapparaat om de afvalberg te verminderen.

Schakel over op herbruikbare wattenschijfjes en -staafjes

Wattenschijfjes bestaan uit katoen, maar ze zijn altijd verpakt in plastic. Je kan ze ook maar één keer gebruiken, wat niet goed is voor het milieu. Herbruikbare wattenschijfjes gaan erg lang mee, omdat je ze na gebruik gewoon in de wasmachine kan gooien. Je kan herbruikbare wattenschijfjes gemakkelijk vinden in de (verpakkingsvrije) winkel. Je kan ook aan het DIY-en gaan en zelf je wattenschijfjes maken met een oude handdoek.

Gebruik jij wattenstaafjes om je oren schoon te maken? En smijt je die daarna in de vuilnisbak? Wattenstaafjes behoren tot de soorten afval die het meest worden gevonden op onze kusten. Door op herbruikbare wattenstaafjes over te schakelen, help je mee met het beschermen van onze stranden, zeeën en oceanen.

Kies voor een milieuvriendelijke tandenborstel

Als je om de drie maanden een nieuwe tandenborstel koopt, gebruik je in je leven ongeveer 300 tandenborstels. Die bestaan uit plastic en kunnen niet worden gerecycleerd, wat voor veel vervuiling zorgt. Kies daarom voor een duurzamer alternatief zoals een tandenborstel uit bamboe of bioplastic, een soort plastic dat wordt gemaakt uit natuurlijke producten. Als je een tandenborstel uit bioplastic gebruikt, hoef je enkel om de paar maanden het borstelkopje te vervangen. Ook je tandpasta kan je zonder plastic verpakking kopen door voor tandpasta of tandpoeder in glazen potjes te kiezen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…