Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mobilhome Checklist: Wat moet je zeker mee hebben?

Camille
4 min read

Met de mobilehome op reis gaan betekent ongekende vrijheid. Het wil echter niet zeggen dat je genoeg hebt aan schoon ondergoed en een tandenborstel. Je moet wel degelijk goed voorbereid zijn en zorgen dat je de juiste dingen bij je hebt om niet in de problemen te komen. De meest voor de hand liggende zaken heb je waarschijnlijk zelf al bedacht. Dat zijn de dingen die je op iedere kampeerreis mee zou nemen. Denk bijvoorbeeld aan betaalpassen, servies, bestek, kleding, zonnebrand, tafel, stoel, paraplu, wc-papier en nog veel meer. Als je op reis gaat met de mobilehome zijn er echter ook andere zaken waar je aan moet denken. Wij hebben een aantal checklists voor je samengesteld die je kunt gebruiken bij de voorbereiding op je eerste mobilehome reis.

Technische benodigdheden

Voor de mobilehome zelf heb je allerlei dingen nodig om te zorgen dat het beestje blijft rijden. Denk bijvoorbeeld maar een sleepkabel, startkabels, reservebrandstof, gereedschap, zaklamp enzovoorts. Hieronder geven we een lijstje van de zaken waar je beslist niet zonder kunt.

 • Oprijblokken, hiermee kun je de mobilehome horizontaal parkeren, ook als de ondergrond niet helemaal vlak is.
 • Sleepkabel en startkabels, in geval van nood zal je ze hard nodig hebben.
 • Rubbermat tegen slippen. De ondergrond is soms drassig en niet overal verhard.
 • Elektrakabel van minimaal twintig meter lang, voorzien van stekkerverlopen.
 • Waterslang van minimaal vijf meter met diverse koppelverlopen.
 • Verloopnippels LPG-flessen.
 • Reserveverlichting en zekeringen, want je weet het maar nooit.
 • Jerrycan met reservebrandstof, als je onverhoopt zonder komt te zitten.
 • Krik en reserveband, pure noodzaak bij pech onderweg.
 • Een goed uitgeruste gereedschap koffer.
 • Vloeistof voor chemisch toilet.

Veiligheidsmaterialen

Voor je eigen veiligheid onderweg mogen een aantal dingen niet ontbreken. Als je langs de weg stil komt te staan heb je veiligheidshesjes nodig en een gevarendriehoek om te zorgen dat je opvalt en de rest van het verkeer niet in gevaar brengt. Ook een brandblusser moet je altijd bij je hebben.

Tijdens het kamperen

Als je gaat kamperen heb je ook een aantal dingen nodig om het jezelf gerieflijk te maken. Als je bijvoorbeeld naar Scandinavië gaat zal je vaak zelf een kampvuur aan moeten leggen. Dan is het handig als je een bijl, zaag, zakmes en aansteker bijdehand hebt. Ook een EHBO-doos is pure noodzaak, voor je het weet snijdt je jezelf in de vingers.

Identificatiemiddelen

Als je op reis gaat moet jezelf kunnen identificeren. Dat spreekt voor zich. Een paspoort, ID-kaart en eventueel een visum mogen daarom niet ontbreken. En uiteraard mag het rijbewijs ook niet vergeten worden. Ook moet je beschikken over de juiste documenten voor jouw voertuig. Denk aan de groene kaart, kentekenbewijs en een handleiding.

Overige zaken die je beslist bij je moet hebben

Als je op reis gaat moet je ervoor zorgen dat je wegenkaarten bij je hebt. Je mobilehome zal waarschijnlijk wel over een navigatiesysteem beschikken, maar deze kan kapot gaan. Dan moet je een alternatief hebben. Ook is een lijst met telefoonnummers altijd praktisch. Denk bijvoorbeeld aan nummers van bank, verzekering, ambassade enzovoorts. Als je medicatie gebruikt is het verstandig om ook de bijsluiter en een doktersverklaring bij je te hebben, hiermee voorkom je problemen. Ten slotte nog een inkoppertje: reservesleutels. Niet alleen van de mobilehome zelf, maar ook van de bagageruimte en kluis. Kortom: alles waar een slot op zit. De praktijk wijst uit dat je je sleutels gegarandeerd een keer kwijt gaat raken tijdens je reis, met alle gevolgen van dien. Zorg dus dat je altijd een reservesetje bij je hebt.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…