Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De Mooiste Wandelroutes in Vlaanderen

Camille
4 min read

Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het nut van wandelen, vooral voor ouderen. En uit deze onderzoeken is gebleken dat wandelen er voor zorgt dat het lichaam actief blijft. Ook is het een ideale manier om vitamine D op te doen. Deze vitamine verkrijg je normaal gesproken uit eten. Veel ouderen eten echter niet voldoende om aan deze vitaminebehoefte te voldoen. Gelukkig kan men dit vitaminegehalte ook aanvullen met zonlicht.

Een wandeling in de buitenlucht is dus een ideale manier om het lichaam deze stoffen aan te laten maken. Het meest verrassende effect van regelmatig wandelen blijkt de positieve invloed op het geheugen. Uit onderzoek is gebleken dat als je per week twee uur wandelt, de geheugencapaciteit intact blijft of zelfs toeneemt. Dit komt voornamelijk door de vorming van synapsen en het remmen van bèta amyloïden in de hersenen. Dit laatste stofje is deels verantwoordelijk voor het ontstaan van Alzheimer. Regelmatig wandelen kan dus het risico op Alzheimer daadwerkelijk verkleinen.

Vlaanderen: een paradijs voor de wandelliefhebber

Kortom, wandelen is behalve leuk ook een geweldige manier om fit te blijven. Je kunt er voor kiezen om dagelijks een ommetje te maken, maar waarom niet eens een serieuze tocht lopen? Dat kan in Nederland, maar ook heel goed in het prachtige Vlaanderen. Er zijn vele prachtige routes die je kunt lopen door verschillende landschappen. En als je liever wat cultuur ziet kom je ook zeker aan je trekken. Het Vlaamse land staat immers vol met prachtige historische bouwwerken. Vlaanderen zal je beslist verbazen. Misschien kun je er zelfs wel een vakantie aan vastknopen? Wij helpen je graag een eindje op weg met de vijf mooiste wandelroutes in Vlaanderen:

  • Roogemsebeekroute (13,0 km)
  • Kartuizerroute (14,0 km)
  • Muziekbosroute (11,0 km)
  • Omer Wattezroute (12,0 km)
  • Geuzenhoekroute (14,0 km)

Maak een reis door de tijd met de Rooigemsebeekroute (13,0 km)

Ben je op zoek naar een wandelroute die niet al te pittig is? Dan is de Rooigemsebeekroute een ideale optie. Tijdens deze mooie wandeling door het glooiende landschap kom je helemaal tot rust. Onderweg passeer je pittoreske dorpjes zoals Mullem, Wannegem-Lede en Huise. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Delen van de route loop je op wegen die niet jaren maar al eeuwenoud zijn. Gen wonder dat je je in een ver verleden waant bij de aanblik van alweer een opdoemend kasteel. En wat te denken van de mooie windmolens? Een wandeling die je echt je niet mag overslaan.

Geniet van het prachtige uitzicht tijdens de Kartuizerroute (14,0 km)

Als je dol bent op mooie uitzichten en niet terugdeinst voor een klein hellinkje is deze route een mooie uitdaging. Vanuit het dorpje Sint-Martens-Lierde ga je op weg. Langs de route tref je onder meer een eeuwenoud kartuizerklooster. Je vervolgt de route met een fijne afwisseling van heuvellandschap en romantische dorpjes. Een veelzijdige wandelroute voor jong en oud.   

Laat je betoveren door de Muziekbosroute (11,0 km)

De naam van deze wandelroute doet het al vermoeden. Deze tocht ademt sfeer en mystiek. De route leidt over onverharde wegen en langs ongerepte natuur. Je begint in het plaatsje Louise-Marie en wandelt door de vallei van de Trosbeek en het Muziekbos. Daar vind je ook de Muziekberg. Een berg die deze naam echt waardig is, het uitzicht is immers wonderschoon. Deze wandeling is bijzonder geschikt voor de echter natuurliefhebber.

Omer Wattezroute (12,0 km)

De schoonheid van de Vlaamse Ardennen is ongeëvenaard. Deze wandelroute leidt je langs de mooiste plekjes die de streek te bieden heeft. Je wandelt het grootste deel van je tocht over bospaden en landweggetjes. Geen wonder dat je weer even helemaal tot jezelf komt. Als je hier wandelt lijkt de drukte van het dagelijks leven ineens heel ver weg.

Geuzenhoekroute (14,0 km)

Deze indrukwekkende wandelroute loopt door Korsele. Deze plaats kent een rijke historie vanwege de protestantse gemeenschap die hier nog steeds woont. Hier verwijst de naam ‘Geuzenhoekroute’ ook naar. De vroege protestanten werden immers ook wel ‘geuzen’ genoemd. Behalve een bijzondere geschiedenis biedt deze route ook een mooie wandeling door de Ardennen. De perfecte combinatie van historie en natuur.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…