Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Overzicht: de verschillende mogelijke oorzaken van een gewrichtsontsteking

4 min read

Zijn bepaalde bewegingen, die vroeger vanzelfsprekend waren, plots lastig of pijnlijk? Word je ’s ochtends wakker met stijve gewrichten? Vind je het moeilijk om te zeggen waar je precies pijn hebt? De kans is groot dat je kampt met een gewrichtsontsteking of artritis. 

Een gewrichtsontsteking kan zowel plots of geleidelijk de kop opsteken. Op basis hiervan maakt men een onderscheid tussen acute en chronische oorzaken die aan de basis liggen. Wij zetten de voornaamste op een rijtje. Voor meer informatie raden we je aan je huisarts te raadplegen. 

Acute oorzaken gewrichtsontsteking

Bij een acute gewrichtsontsteking voel je plots een hevige pijn en treedt er een ernstige zwelling op. Het ontstoken gewricht kleurt rood en voelt warm aan. Verder kan je zonder directe aanleiding hoge koorts en/of koude rillingen krijgen. 

Bacteriële infectie van een gewricht 

Bacteriële artritis ontstaat doordat een bacterie het lichaam via de neus, keel, oren of een wondje binnendringt. Die nestelt zich in het gewricht en infecteert een of meerdere gewrichten met een ontsteking als gevolg. Het lichaam reageert hierop door antistoffen en ontstekingscellen te produceren. De bacterie wordt vervolgens gedood door de ontstekingscellen. Na afloop blijven de dode cellen en afvalstoffen wel achter in het gewricht en vormen ze pus. Hierdoor ontstaat er een acute gewrichtsontsteking. 

Het is belangrijk dat bacteriële artritis zo snel mogelijk wordt behandeld met antibiotica. Indien de ontsteking te lang vrij spel krijgt, kunnen het kraakbeen en zelfs het bot beschadigd worden. 

Overbelasting

Wanneer je een gewricht te intensief of te lang gebruikt, kan een ontsteking ontstaan. Mensen die een bureaujob uitoefenen en constant dezelfde beweging met hun muis maken, kunnen bijvoorbeeld last krijgen van hun pols. Lopers die te veel hooi op hun vork nemen, kunnen op hun beurt hun gewrichtskapsel(s) overbelasten waardoor een gewrichtsontsteking van de knie ontstaat. Luisteren naar je lichaam en jezelf niet forceren is de boodschap. Een gewrichtsontsteking komt snel opzetten, maar geneest heel langzaam.  

Chronische oorzaken gewrichtsontsteking

Reumatoïde artritis 

Reumatoïde artritis ontstaat doordat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert waardoor ontstekingscellen zich ongeremd kunnen vermenigvuldigen en nestelen rond de gewrichten. Waarom het immuunsysteem zich plots zo gedraagt is nog niet bekend. Chronische artritis geeft klachten van zwelling en pijn van de gewrichten met bewegingsbeperking en krachtsvermindering tot gevolg. 

Deze pijnlijke aandoening kan op elke leeftijd de kop opsteken, maar treft voornamelijk vrouwen tussen 30 en 35 jaar. Typerend voor reumatoïde artritis zijn de op- en afgaande klachten. Men spreekt van een opflakkering als de ontstekingsactiviteit plots de hoogte in gaat. Dit gaat gepaard met een toename van (nachtelijke) pijn, zwelling en bewegingsbeperking. 

Behandeling

Reumatoïde artritis kan vandaag helaas nog niet volledig genezen worden. Men kan de symptomen aan de hand van medicatie wel onder controle krijgen. Het is belangrijk dat de ziekte zo snel mogelijk behandeld wordt om schade aan het bot of gewricht te voorkomen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…