Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pas als je stopt met zoeken, vind je jezelf

Irma Kroon
6 min read

Iedereen om je heen is op zoek naar zichzelf. Er hangt altijd een soort van onrust, die gestild moet worden. Door externe factoren probeer je te zoeken naar wie je bent en wie je hoort te zijn. Je gaat naar verre oorden en onderneemt dure trainingen om erachter te komen.

Echter, al deze dingen hebben vaak geen zin om jezelf écht te vinden. Maar er is wel een oplossing die werkt. Een hele simpele oplossing, waarbij je het inzicht krijgt dat je niets nodig hebt en niet hoeft te veranderen.

Bewust zijn van het moment

Bij dit inzicht kom je er achter dat je elk moment precies al bent hoe je hoort te zijn. Maar hoe kom je tot dit inzicht? Je vindt deze door je er bewust van te worden als je de onrust voelt. Zonder dat je er dan op een manier vanaf probeert te komen, maar het gewoon accepteert en het ervaart.

Je hebt vrede met wie je bent en hoeft hier verder geen dingen voor te ondernemen. Je hoeft hier geen adrenaline kick voor op te zoeken of voor op een lange reis naar het buitenland. Het is gewoon die ene ervaring dat je doorhebt wie je precies bent.

Je bent goed zoals je bent

Het leven is niet perfect en daarom zul je ook genoeg ervaringen en situaties tegenkomen die pijnlijk en zwaar zijn. Maar hier hoef je je geen zorgen om te maken, dit is normaal en oké. Er is namelijk niks mis met hoe je bent en je hoeft niet perfect te zijn.

Je hoeft geen duizenden euro’s te verdienen en je hoeft ook niet een prachtig, ideaal lichaam te hebben. Het is niet erg als je niet het ideaalbeeld bent, aangezien je goed bent zoals je bent. Als je dit écht kan voelen, zal je dat een hoop vrijheid en ontspanning bieden.

Stop met zoeken naar de ideale situaties en omstandigheden

Zoals hierboven ook al staat is het leven niet perfect. Het is daarom ook zinloos om te zoeken naar deze ideale omstandigheden. Hoe goed je ook je best doet en hoe hard je ook zoekt, je zult deze perfecte wereld nooit vinden. Je zult altijd tegenslagen tegenkomen, verlies en verdriet voelen en voor obstakels komen te staan.

Je zult dit moeten accepteren om jezelf te vinden. Als je eenmaal voelt dat je er al bent en dat je niet hoeft te streven naar een ideale wereld of een ideaal persoon, dan zal je hier een hoop rust in vinden.

Sta stil bij wie je bent en besef dat idealen niet bestaan
Sta stil bij wie je bent en besef dat idealen niet bestaan

Welke inzichten zijn belangrijk?

Het belangrijkste is dus om te onthouden dat je kan stoppen met zoeken, omdat je er al bent. Er zijn een aantal inzichten die je hierbij kunnen helpen. Weet bijvoorbeeld dat imperfectie en lijden bij het leven horen en dat je deze niet kunt ontwijken. Onthoud ook dat je niet afhankelijk bent van een verandering die je leven beter zou maken. Ja, het zou fijn zijn om de loterij te winnen of om een enorm succesvolle baan te hebben, maar dit bepaalt niet hoe je bent als persoon.

Verder is het belangrijk om te weten dat succes een illusie is die je jezelf hebt aangepraat. Jij hebt doelen voor jezelf gesteld en bent teleurgesteld als je deze niet kunt behalen. Het is daarom verstandig om te weten dat deze doelen niets te maken hebben met wie je bent.

Omring jezelf met mensen die je accepteren

Het is moeilijk om van jezelf te houden en jezelf te zijn als er mensen in de buurt zijn die dit niet doen. Het is daarom belangrijk dat je jezelf omringt met mensen waarbij je ook volledig jezelf kan en mag zijn.

Als mensen je accepteren hoef je jezelf niet anders voor te doen en kun je gewoon in het moment leven en genieten van het heden.

Neem tijd voor jezelf

Jezelf omringen met mensen is natuurlijk goed, maar soms is het ook heel verstandig om wat tijd voor jezelf te nemen. Als je áltijd in de omgeving van mensen bent, dan zul vaak hun energie overnemen waardoor je niet meer goed jezelf kunt blijven.

Trek jezelf daarom soms ook  even terug om je eigen gedachten en gevoelens op een rijtje te krijgen. Een van de technieken die je hierbij kan helpen is mindfulness of meditatie. Je kunt bijvoorbeeld ook een wandeling gaan maken en te genieten van alles wat je hoort en ziet om je heen.

Luister naar je buikgevoel

Het is soms lastig om te weten wie je zelf bent als je daar maar over na blijft denken. Piekeren en je er zorgen om maken, heeft totaal geen zin. Het is daarom soms beter om juist te luisteren naar je onderbuikgevoel en je intuïtie.

Je zult zelf aanvoelen wanneer iets niet goed voelt, of wanneer je iets juist wel moet doen. Door goed te luisteren naar dit gevoel zul je dicht bij jezelf blijven.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…