Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

On-gezouten aflevering 3 ‘Intermittent fasting: de hype voorbij’

Anaïs Foriers
4 min read

Je hebt er vast al van gehoord, de ene zegt dat het een hype is, de ander zweert erbij: intermittent fasting. In het kort komt het neer op bepaalde tijdsblokken te vasten en je eten te limiteren tot een zekere tijdspanne. Zo kan je ervoor kiezen om 16u te vasten en 8u wel te eten, het zogenaamde 16-8. In aflevering 3 van ‘On-gezouten’ gaan we in op deze levensstijl, want noem het geen dieet. Moderator Vincenzo De Jonghe gaat in gesprek met sportarts en auteur van het boek ’16:8′, Servaas Bingé, ex-topsporter Pieter Loridon, diëtiste Josephine Taquet en Nathalie Dujardin.

Gedurende lange tijd niet eten, gaat in tegen wat ons de laatste jaren is geleerd: op regelmatige tijdstippen eten. ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar.’ Een uitdrukking die zowel Servaas Bingé als Pieter Loridon naast zich neerleggen. ‘Breakfast is het breaken van de fast. Die maaltijd moet rijkelijk zijn, maar niemand heeft gezegd dat die maaltijd ’s morgens moet zijn’, vertelt Loridon, die zelf fervent vaster is.

‘Suiker is verslavender dan cocaïne’

Bij intermittent fasting wordt gedurende een periode ons metabolisme stil gelegd. Servaas Bingé: ‘Door ons lichaam rust te geven, beperken we de insulinestoten die we anders krijgen door de hele dag door te eten. We eten gedurende een hele dag suiker onder verschillende vormen en suiker is zeer verslavend, verslavender dan cocaïne.’ Loridon zegt 35 jaar suikerverslaafd te zijn geweest, zonder het zelf te weten. ‘Het is de voedselindustrie die ons ziek maakt door ons te laten geloven dat we van ’s morgens tot ’s avonds moeten eten.’

Toch is niet iedereen laaiend enthousiast. Diëtiste Josephine Taquet begrijpt dat het een manier van leven kan zijn voor sommigen, maar ze zou het niet meteen voorstellen aan een van haar cliënten. ‘Voor de een werkt het misschien om 16u niet te eten, voor de ander zal 3 gebalanceerde maaltijden per dag beter zijn.’ Hebben we hier dan te maken met een hype? Kom het hier te weten in de podcastaflevering ‘Intermittent fasting: de hype voorbij’.

‘On-gezouten’ de podcast

In ‘On-gezouten’ brengen we een gezonde mix van feiten en emoties. We vertellen persoonlijke verhalen, maar creëren ook diepgang dankzij de expertise van wetenschappers. In elke aflevering praat onze vaste moderator Vincenzo De Jonghe – vroeger nog presentator op VT4 en Telenet en acteur in onder andere ‘De Ridder’ – met verschillende personen, zowel experten als ervaringsdeskundigen. Hierbij creëren we een interessant gesprek waarin verschillende ‘ongezouten’ meningen gedeeld en besproken worden. We willen onze luisteraars informeren, sensibiliseren, maar vooral ook (h)erkenning bieden.

Ben jij geïntrigeerd door intermittent fasting? Je kan de volledige aflevering hierboven beluisteren. We zijn ook te vinden via Spotify , iTunes en YouTube. Abonneer je nu op ‘On-gezouten’ en mis geen enkele aflevering.

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…