Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Test: Tijd voor een nieuwe job?

Anja
5 min read

Elke dag weer ga je op naar je werk. Hoewel je blij bent met het hebben van een baan, kan er toch iets niet helemaal goed voelen. In dat geval kan het zo zijn dat je niet meer op de juiste plaats werkzaam bent en op zoek zou moeten gaan naar een andere baan of zelfs een ander beroep. Soms is gewoon je baan niet meer spannend of interessant genoeg of wordt je er niet meer door uitgedaagd.

Hieronder hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet. Zodra er één of meer van je bekend voorkomen dan is de tijd waarschijnlijk aangebroken om iets nieuws te gaan zoeken. Je huidige baan is dan niet meer in staat om je nog voldoende uit te dagen.

1. Je bent vaak slecht gehumeurd

Je humeur is de laatste tijd niet meer om over naar huis te schrijven. Niet alleen is dit erg vervelend voor je omgeving, maar zeker ook voor jezelf. Een slecht humeur zal immers een groot deel van je energie opslokken en het plezier in je werk zal steeds verder afnemen. Je zit dan ook niet prettig meer in je vel. De mensen in je directe omgeving zullen dit zeker opmerken en je er wellicht op gaan wijzen.

2. Je gaat met tegenzin naar je werk

Op het moment dat je wekker gaat, wil je het liefst jezelf nog een keertje omdraaien en lekker doorslapen. Weer een werkdag in het vooruitzicht zal een enorme tegenzin in je wakker maken. Je moet je dan ook steeds opnieuw dwingen om toch maar weer op pad te gaan en je verplichtingen na te komen.

3. Je lichaam stribbelt tegen

De afgelopen weken, of zelfs maanden, hebt je steeds vaker last van allerlei lichamelijke klachten, zoals pijn in je hoofd, je rug en je maag. Ook kan je concentratievermogen zwaar te lijden hebben onder de situatie. Op de werkvloer zul je dan ook nauwelijks nog vooruit te branden.

4. Je hebt geen dromen meer

Op het ogenblik dat je niet meer in dromen gelooft, en dus ook geen dromen meer hebt ten aanzien van je werk, ga je geloven dat er niets anders is dan deze baan. Je hebt gewoonweg de moed niet meer om nog te dromen over een droombaan. Dit wil echter niet zeggen dat je niet verder meer hoeft te kijken dan je huidige werkplek. Een andere baan kan je immers veel meer uitdagingen te bieden hebben.

5. Je kunt niet meer groeien

Wanneer je op je werk niet meer bij kunt leren, je werk geen mogelijkheid meer biedt om op het persoonlijke- of professionele vlak verder te groeien, dan is de tijd gekomen om eens goed om je heen te gaan kijken. Wellicht dat je in een andere baan wel door kunt groeien of tenminste nieuwe dingen kunt leren. Op die manier zal er weer een nieuwe uitdaging voor je opdoemen waardoor je je weer beter in je vel gaat voelen.

6. Je hebt geen passie meer in je werk

Na een bepaalde tijd kun je het binnen je huidige baan allemaal wel gezien en gedaan hebben. Je vindt dan het werk dat je doet niet (meer) leuk en/of de verveling slaat zonder pardon toe. De passie voor je werk zal dan enorm ver te zoeken zijn waardoor je motivatie en je productiviteit snel achteruit zal gaan.

7. Het bedrijf past niet (meer) bij je persoonlijkheid

Op het moment dat het bedrijf waarvoor je werkzaam bent, niet (meer) staat voor dingen waar jij persoonlijk in gelooft, dan zit je niet (meer) op de juiste plaats. Denk maar eens aan een bedrijf dat alleen maar oog heeft voor het financiële gewin, terwijl je zelf meer maatschappelijke betrokkenheid zou willen zien. Voor een dergelijk bedrijf zul je je dan waarschijnlijk niet meer voor de volle honderd procent in willen, of kunnen, zetten. Beter ga je dan op zoek naar een baan binnen een organisatie die wel gelijkwaardige principes nastreeft.

8. Je vindt werken een vorm van tijdverspilling

Je leeft maar één keer en je leeft slechts kort. Om die reden is de tijd die je hier op aarde doorbrengt kostbaar en vergankelijk. Een baan waar je je niet prettig bij voelt, kan dan ook snel worden gezien als een vorm van tijdverspilling. Werk dat je met passie en plezier doet, zal minder snel dit gevoel van verspilling bij je oproepen.

9. Je leeft van de weekends

Heel de week uitkijken naar de vrijdagmiddag: het moment dat je je werkplek weer mag verruilen voor het weekend, is een teken dat je niet op je plek zit in dezen baan. Wanneer je op zondagavond ook nog een heleboel last hebt van werkstress en er tegenop ziet om weer een week te moeten werken, dan is het goed om eens uit te kijken naar een andere baan. Zodra je namelijk meer plezier hebt in de dingen die je op de werkvloer doet, dan zul je minder van weekend tot weekend gaan leven.

10. Je klaagt regelmatig over je werksituatie

Van tijd tot tijd kun je behoorlijk klagen over het werk dat je doet, maar eveneens over je collega’s en je baas. Je kunt je zelfs cynisch gaan gedragen als het je werk betreft. Er kan om die reden dan ook niet van je worden gezegd dat je een betrokken werknemer bent. Je doet dan niet alleen je werk minder goed, ook zul je je vaak vervreemd voelen van je eigen persoon.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…