Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips voor verzorgde en gezonde tanden

Camille
3 min read

Een schoon gebit draagt bij aan een gezonder lichaam. Er is een  direct verband ontdekt tussen ontstekingen in de mond en ontstekingen elders in het lichaam. Slechte mondhygiëne wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met verschillende hart- en vaatziekten zoals aderverkalking, beroertes en infarcten.

Daarom is het dus extra belangrijk dat je goed voor je gebit zorgt, omdat je er niet alleen een mooier en schoner uiterlijk door krijgt maar ook omdat je er letterlijk voor zorgt dat je gezonder blijft.

Maar wat is een goed gebit?

Een goed en gezond gebit bestaat uit sterke, licht wit of licht gekleurde tanden, het ontbreken van tandsteen of tandplak op de tanden en een mooi roze of wit roze kleur van het tandvlees. Tevens moet het tandvlees goed aansluiten rond de tanden en niet teruggetrokken zijn.  Enkele handige tips:

1. 2 X je tanden poetsen

Dagelijks tweemaal twee minuten lang je tanden poetsen dient als de basis voor een gezond en schoon gebit. Bij voorkeur poets je met een elektrische tandenborstel, omdat is gebleken dat men hiermee makkelijker twee minuten poetsen volhoudt en het poetsen efficiënter wordt gedaan dan met een gewone tandenborstel.

2. Fluoride tandpaste

Maar met alleen het poetsen van je tanden kom je er niet. Het is ook van enorm belang om de juiste tandpasta te gebruiken, met name een tandpasta waar fluoride in zit. Fluoride beschermt jouw tanden tegen een zuuraanval. Dat klinkt heel ernstig, maar een zuuraanval is iets waar bijna iedereen dagelijks mee te maken heeft, omdat er in ons eten eenmaal veel zuren voorkomen.

3. Flossen

Met een tandenborstel slaag je er meestal niet in om alle etensrestjes tussen je tanden te verwijderen. Dat is erg vervelend, want net die plaatsen vormen een broeinest voor bacteriën, die de kans op gaatjes vergroten. Daarom is het belangrijk om met regelmaat te flossen, omdat je hiermee jouw tandvlees gezond houdt.  Flossen met tandzijde vraagt om wat oefening, maar kan helpen om tandplak te verwijderen tussen de tanden.

4. Poets met een vaste techniek

Poets je tanden het best met een ingeoefende techniek waarmee je je tanden grondig en goed schoon kan maken. Hou steeds dezelfde volgorde aan, zo zal je zeker geen plekje vergeten. Poets je tanden niet te hard en tot tegen het tandvlees.

5. Eet gezond

Voeding en mondhygiëne gaan steeds hand in hand. Voedsel dat rijk is aan calcium en vitamine D draagt bij tot sterke botten en een sterk gebit. Daarnaast kan ongezonde voeding ook negatieve effecten hebben op je gebit. Dat komt door de vele suikers die in je voeding aanwezig zijn. Zij veroorzaken zuuraanvullen waardoor het risico op gaatjes en tandproblemen toeneemt.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…