Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Top 10 anti stress muziek

Irma Kroon
9 min read

Als je te maken hebt met stress dan kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. Belangrijk is daarbij dat je de oorzaak van de stress weet te vinden zodat je deze kunt aanpakken. Verder is het dan ook goed om aan jezelf te denken en om tot rust te komen. Dat kan heel goed door gebruik te maken van muziek. Muziek kan werken als een anti stressmiddel waardoor je jezelf beter kunt voelen. In dit artikel lees je dan ook over de top 10 van anti stress muziek.

De beste Anti Stress muziek Lijst

Aan de hand van de onderzoeken onderaan dit artikel kwam een groep met muzikanten en wetenschappers op het idee om een top 10 van muziek samen te stellen die kan werken als anti stress middel.

Zo werd er door de band Marconi Union in samenwerking met muziektherapeuten een nummer opgenomen aan de hand van de uitkomsten van de eerder genoemde onderzoeken. Dit nummer heeft specifieke ritmes met een lage snelheid, verschillende tonen, stiltes en lage bastonen.

Dit nummer zit zelfs zo goed in elkaar, dat het op nummer 1 in de top tien terecht is gekomen. Hieronder lees je welke nummers dat zijn, de tekst gaat onder de lijst verder.

1. Marconi Union – ‘Weightless’

2. Airstream – Electra

https://www.youtube.com/watch?v=YbHZ8VVhb94

3. Dj Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)

4. Enya – Watermark

5. Coldplay – Strawberry Swing

6. Barcelona – Please Don’t Go

7. All Saints – Pure Shores

8. Adele – Someone Like You

9. Mozart – Canzonetta Sull’Aria

10. Cafe Del Mar – We Can Fly

Muziek tegen stress

Muziek heeft veel functies en kan onder andere een rustgevende werking hebben. Je kunt ontspannen door naar muziek te luisteren of juist productiever worden. Uit onderzoek is gebleken dat muziek een zeer goed middel is om stress mee te bestrijden. Door het luisteren van bepaalde muziek kun je volledig ontspannen en kun je de stressvolle gedachten even opzij zetten.

Wetenschappers en muzikanten hebben daarom samen een lijst opgesteld met muziek aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van muziek op de mentale gesteldheid. Muziek is zelfs zo krachtig dat het kan doordringen tot de diepste gedeelten van de hersenen. Hierdoor kan muziek zeer goed helpen om stress aan te pakken.

Wetenschappelijk

Al meer dan honderd jaar wordt er door wetenschappers onderzoek gedaan naar de effecten van geluiden en muziek op de gesteldheid van mensen. De verschillende onderzoeken hadden allemaal kenmerkende uitkomsten die vervolgens gebruikt konden worden voor het samenstellen van een lijst met muziek voor de ultieme ontspanning.

In 1918 begon dat met het onderzoek van de heren Hyde en Scalapino naar de invloed van muziek op bloeddruk en hartritme. De uitkomst daarvan was dat muziek in majeur de bloeddruk en het hartritme verhoogt en muziek in mineur dit juist verlaagt.

Voel je jezelf gehaast en wil je ontspannen, zet dan muziek in mineur op zodat je kunt ontspannen.

TOP 10 anti stress muziek
TOP 10 anti stress muziek

Ademhaling en tempo

Uit een onderzoek van M. Diserens in 1923 kwam naar voren dat de ademhaling zeer belangrijk is. Het onderzoek bewees dat de ademhaling wordt aangepast aan het ritme van de muziek.

Zoals je misschien wel weet speelt de ademhaling een grote rol in het kunnen ontspannen van jouw lichaam. Ook het tempo is van belang zo blijkt uit een onderzoek van de heer Bernardi uit 2005.

Hij ging samen met andere wetenschappers verder met het onderzoek uit 1918 en concludeerden dat de gesteldheid voornamelijk te maken heeft met het tempo van de muziek en niet per definitie met de tonen. Om te ontspannen kun je dus het beste muziek met een laag tempo op zetten.

Onderzoek

Om erachter te komen of de lijst ook het gewenste effect zou hebben, werd er door de wetenschappers en muzikanten een onderzoek ingesteld. Hiervoor werd de muziek getest op een groep van 40 vrouwen die aangaven dat de muziek meer ontspanning gaf dan een massage.

Ook vonden een aantal vrouwen dat het rustgevender was dan een lange wandeling of een kopje thee. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het wordt afgeraden om deze muziek te luisteren als je in de auto achter het stuur zit.

Hersenen

De muziek van deze lijst is zo gecomponeerd en opgenomen dat het een positief effect op het brein heeft. Uit de onderzoeken die met behulp van hersenscans gedaan werden blijkt dat muziek tot zeer diep in het brein kan door brengen. Daardoor is het ook mogelijk om compleet te ontspannen door het beluisteren van deze nummers.

De muziek dringt door tot de delen van de hersenen die zorgen voor de verwerking van geluiden en emoties. Daarom kan muziek dus ook zo goed werken als een anti stress middel. Tijdens het onderzoek kwam vooral naar voren dat de nummer 1, het nummer Weightless van de band Marconi Union, het meeste effect had op de ontspannen gesteldheid van de hersenen.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…