Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verrassend: in een drukke straat wonen maakt je dikker

Bram
2 min read

Als je denkt aan overgewicht sta je vooral stil bij gezonde voeding en sporten. Nu blijkt echter dat ook de plaats waar je woont een invloed heeft op je gewicht.

Niet alleen eetgewoontes veroorzaken overgewicht

Vaak wordt gedacht dat mensen die dikker zijn het vooral aan zichzelf te danken hebben. Ze zouden lui zijn en ongezond eten. Hoewel gezonde eetgewoonten belangrijk zijn voor een gezond lichaamsgewicht blijkt dit toch slechts een deel van het verhaal te zijn. Zo zijn er factoren in ons lichaam, denk maar aan onze genen, die ervoor kunnen zorgen dat we dikker worden. Nieuw onderzoek heeft net ontdekt dat er ook factoren buiten ons lichaam zijn waardoor we dikker kunnen worden. En het heeft allemaal te maken met de straat waarin je woont.

Woon je in een drukke of in een rustige straat?

In een drukke straat wonen zou weleens ongezond kunnen zijn. Er is niet alleen meer luchtvervuiling, er is ook meer lawaaioverlast. En dat zorgt voor stress in je lichaam.

Verkeerslawaai veroorzaakt overgewicht

Als je in een drukke straat woont waar veel verkeerslawaai is heb je veel meer kans om overgewicht te krijgen. Hoe meer verkeerslawaai hoe erger het wordt. Woon je echt midden in de stad en hoor je continue auto’s, treinen en trams voorbijrazen? Dan loop je tot 50% meer kans op overgewicht!

Van verkeerslawaai krijg je honger

Een verrassende ontdekking zou je denken. Maar het is niet echt abnormaal als je erbij stilstaat. Verkeerslawaai veroorzaakt een constant gevoel van stress. Jijzelf bent misschien al gewoon geworden aan al dat lawaai, je lichaam blijft er moeite mee hebben. Het lawaai heeft een invloed op je hartfunctie en je metabolisme. Je lichaam maakt extra cortisol aan (het stress hormoon) en het hongercentrum in je hersenen wordt geactiveerd. Door een combinatie van dit alles ga je meer eten maar ook veel minder vet verbranden. Je lichaam verkeert immers in een ‘noodtoestand’ waardoor het vetreserves wil bijhouden. Misschien een reden om te verhuizen?

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…