Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat zijn de voordelen van het drinken van rode wijn?

Milan
4 min read

We hebben het allemaal wel eens gehoord: rode wijn is goed voor je. Maar waarom eigenlijk? Wat zit er precies in wijn, en op welke manier draagt hij bij aan je lichaamsgestel? Wij hebben het voor je onderzocht. Samenvattend kunnen we stellen dat het drinken van rode wijn drie belangrijke voordelen heeft. Wij bespreken ze één voor één:

  • Het drinken van rode wijn kan hart -en vaatziekten voorkomen.
  • De kans op een nieuw infarct daalt bij het drinken van rode wijn.
  • Het verkleint het risico op bepaalde vormen van kanker.

Het drinken van rode wijn kan hart -en vaatziekten voorkomen

Eén van de bekendste argumenten voor het drinken van rode wijn is dat het ervoor zorgt dat je minder snel hart -en vaatziekten krijgt. De reden hiervoor is dat er polyfenolen in de wijn zitten. Deze polyfenolen hebben invloed op de oestrogeenreceptoren waardoor het lichaam meer stikstofmonoxide aanmaakt. Door het verhoogde gehalte stikstofmonoxide worden de slagaders enigszins verwijd.

Als gevolg hiervan kunnen de slagaders minder snel dichtslibben. En op die manier kan het drinken van rode wijn dus hart -en vaatziekten voorkomen. Kanttekening hierbij is wel dat rode wijn geen wondermiddel is. Je moet er uiteraard wel een gezonde levensstijl op na houden. En dan bedoelen we gezond en gevarieerd eten in combinatie met voldoende lichaamsbeweging.

De kans op een nieuw infarct daalt bij het drinken van rode wijn

Als je eenmaal een keer een infarct hebt gehad kun je de kans op een herhalingsinfarct verkleinen door het regelmatig drinken van een glas rode wijn. Omdat je lichaam door de rode wijn meer stikstofmonoxide aanmaakt verwijden de aderen. En zoals we hierboven al opmerkten kunnen enigszins dichtgeslibde aders daarom minders snel opnieuw verstopt raken.

En de kans op een hartinfarct wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. Ook hier geldt weer dat je wel gezond moet leven met voldoende gevarieerd voedsel en beweging. Als je dit allemaal doet wordt de kans dat je uiteindelijk sterft aan hart -en vaatziekten ook meteen een stuk kleiner.

Rode wijn verkleint het risico op bepaalde vormen van kanker

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar een mogelijk verband tussen het drinken van rode wijn en het ontwikkelen van bepaalde vormen kanker. Met name één specifiek onderzoek verwierf veel bekendheid. Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat het regelmatig drinken van een glas rode wijn een aantal vormen van kanker kan veroorzaken.

Maar voordat je alle flessen rode wijn weggooit moet je dit weten: de wijn veroorzaakt alleen kanker onder bepaalde omstandigheden. Mannen kunnen inderdaad een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van kanker wanneer zij rode wijn drinken. Het betreft hier echter wel mannen die er een zeer ongezonde levensstijl op na houden en het drinken combineren met bijvoorbeeld overmatig roken en slecht eten. Vrouwen lopen alleen een verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker wanneer zij regelmatig grote hoeveelheden wijn drinken.

Met andere woorden: als je gezond leeft en elke dag één glas wijn drinkt, loop je geen risico. Sterker nog: uit een ander onderzoek is gebleken dat gezond leven en één glas wijn per dag het risico op andere vormen van kanker kan verkleinen. Dit geldt met name voor nier -en lymfklierkanker.

Conclusie

Het regelmatig drinken van een glas rode wijn heeft veel voordelen. Omdat je lichaam onder invloed van polyfenolen meer stikstofmonoxide aanmaakt kunnen je aders minder snel verstopt raken. De kans dat je hart -en vaatziekten ontwikkeld is hierdoor kleiner en kan in sommige gevallen zelfs voorkomen worden. Ook hartpatiënten hebben baat bij het drinken van een glas wijn.

De kans om opnieuw hartinfarct te krijgen wordt namelijk een stuk kleiner. En hierdoor wordt ook de kans op overlijden als gevolg van hart -en vaatziekten kleiner. Uit onderzoek is ook gebleken dat het drinken van wijn in bescheiden hoeveelheden nier -en lymfklierkanker kan voorkomen. In alle gevallen geldt dat je alleen baat hebt bij de voordelen wanneer je er een gezonde levensstijl op nahoudt.

Ook is het een absolute must dat je een bescheiden hoeveelheid drinkt. Alleen dan heb je er baat bij. Drink je meer dan een bepaalde hoeveelheid? Dan werkt de wijn juist in jouw nadeel.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…