Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom zal iemand koorts krijgen?

Milan
3 min read

Koorts is een aandoening die hoort bij het lichaam van een mens en daarom krijgt iedereen er vroeg of laat wel eens mee te maken. De symptomen van koorts zijn vooral koude rillingen afgewisseld met bovengemiddelde lichaamswarmte, verkoudheid en een energieloos gevoel. Hoe komt het dat mensen het krijgen en hoe is het zelfs mogelijk om het te laten lijken alsof je het hebt.

Koorts eigenlijk heel goed

In een fase van ziek zijn krijg je vaak ook te maken met koorts. Bij de ene persoon is de koorts heftiger dan bij de ander, maar het is eigenlijk heel nuttig voor het lichaam. We vertellen je later hoe dat kan. Je normale lichaamswarmte ligt rond de 37 graden Celsius.

Als je er last van hebt zal je merken dat je lichaamswarmte stijgt naar temperaturen boven de 38 graden, zelfs tot 42 graden Celsius. Rillingen en zweten zijn nodig om je lichaamstemperatuur constant weer in balans te brengen en helpt ook bij het verhelpen van de ziekteverschijnselen.

Wat is koorts?

Het wordt veroorzaakt door een bacterie in je lichaam. Door deze bacterie wordt je ziek en dat heeft soms nare gevolgen, bijvoorbeeld braken of gal. Je lichaam komt in actie tegen de bacterie door je lichaamstemperatuur te verhogen. Onder deze hogere temperaturen hebben de antistoffen die het lichaam aanmaakt meer kans van slagen tegen de bacterie.

Rillen en zweten, de gebruikelijke symptomen van koorts, zorgen voor een balans van je temperatuur. Tijdens het zweten is de kans groot dat je ook de bacterie uit je lichaam zweet. Het is dus eigenlijk heel natuurlijk en goed tijdens een moment van ziekte.

Doen alsof je koorts hebt


Op jonge leeftijd wel eens geen zin gehad om naar school te gaan? Of wil je een dagje werken overslaan? Dat zijn natuurlijke gedachten, hoewel ze ook wel een beetje kwalijk zijn. Wil je meer kans van slagen hebben om thuis te mogen blijven, dan kan je zelfs koorts opwekken voor een korte periode. Dat kan bijvoorbeeld door je lichaam kortstondig overdreven te verwarmen.

Dit verwarmen kun je dan bijvoorbeeld bereiken door flink te gaan sporten in veel te warme kleding. Je lichaamswarmte zal zich in korte tijd flink opbouwen, waardoor het ‘lijkt’ alsof je koorts hebt. Je kunt je natuurlijk ook laten aansteken door mensen met griep, door vaak bij ze in de buurt te lopen bijvoorbeeld. Maar daar heb je meer lasten dan lusten van.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…