Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom zwangere vrouwen beter geen rauwe eieren eten

4 min read

Als je in jouw omgeving vrouwen kent die zwanger zijn of als je het zelf ooit bent geweest, dan weet je zonder twijfel dat zwangere vrouwen soms zin kunnen hebben in de vreemdste voedingsmiddelen, of in de meest bizarre combinaties. Augurken met slagroom, vanille-ijs met frietjes, chocolade, noem maar op. Toch letten vrouwen die een kindje verwachten maar beter op met bepaalde voedingsmiddelen, omdat die tijdens een zwangerschap schadelijk kunnen zijn. Dat geldt ook voor rauwe eieren.

Zijn eieren gezond?

We willen onmiddellijk mogelijke misverstanden de wereld uit helpen. Eieren passen prima in een gezonde voeding. Eerst en vooral bevatten ze heel wat hoogwaardige eiwitten. Eiwitten, soms ook proteïnen genoemd, zijn belangrijke bouwstenen van ons lichaam en dragen bij tot de vorming en het onderhoud van onze spieren. Daarnaast zijn eieren een goede bron van heel wat mineralen, zoals ijzer, zink en selenium en van de vitamines B2, B12, A en D. Eieren bevatten ook vet, maar het gaat hierbij grotendeels om onverzadigd vet – wat goed is. Doordat eieren eiwitten, ijzer en vitamine B12 bevatten worden ze als een volwaardige vervanger voor vlees beschouwd. Eieren bieden dus zeker veel voedingsstoffen en passen dan ook binnen een gezond voedingspatroon.

Is het eten van eieren schadelijk tijdens de zwangerschap?

Zwangere vrouwen moeten vooral opletten bij het eten van rauwe eieren. Ze kunnen namelijk besmet zijn met verschillende bacteriën. En twee van die bacteriën zijn vooral voor zwangere vrouwen gevaarlijk: de listeriabacterie en de salmonellabacterie. Wanneer een vrouw tijdens haar zwangerschap besmet raakt met de listeriabacterie, kan bij de baby een bloedvergiftiging ontstaan. Hierdoor kan de baby te vroeg geboren worden of kan zelfs een miskraam veroorzaakt worden.

De tweede bacterie, salmonella, is een darmbacterie die via uitwerpselen van zowel mensen als dieren in het milieu, in levensmiddelen of in het water terecht kan komen en een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Vooral zwangere vrouwen zijn gevoelig voor salmonellabesmettingen. De bacterie zelf is niet schadelijk voor de foetus, maar een voedselvergiftiging oplopen tijdens je zwangerschap is natuurlijk niet aangenaam.

Omdat zowel de salmonella- als de listeriabacterie aanwezig kunnen zijn in rauwe eieren, is het daarom aan te raden geen rauwe eieren, zachtgekookte eieren of gebakken eieren met een lopende dooier te eten.

Ook zelfgemaakte mayonaise, chocolademousse of tiramisu vermijd je daarom beter omdat er rauwe eieren in kunnen zitten. Koop je dat soort producten in de supermarkt, dan zijn ze meestal wel voldoende verhit om alvast een salmonellabesmetting uit te sluiten. Dat is niet altijd het geval als je op restaurant gaat. In dat geval geef je beter aan dat je zwanger bent en je dus geen rauwe eieren mag eten.

Mag een zwangere vrouw dan wel nog eitjes eten?

Het goede nieuws is dat heel wat bacteriën sterven wanneer ze verhit worden. Zo gaat de salmonellabacterie bijvoorbeeld dood bij een verhitting boven de 70 graden Celsius. En dat betekent dus dat zwangere vrouwen eieren niet helemaal uit hun aangepast voedingspatroon hoeven te schrappen. Of toch tenminste niet als ze voldoende verhit zijn. Gebakken eieren met gestolde dooier, hardgekookte eieren, eiersalade, omeletten, pannenkoeken, cake of taart kunnen dus wel gegeten worden.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…