Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwanger? Je hebt recht op een financieel duwtje!

Gezond.be
4 min read

Geschreven met branded content van MyFamily.

Hoera, je verwacht een kindje! Super, maar euh… ‘een kind kost een huis’ hoor je wel eens. Of dat helemaal klopt, weten we niet. Maar dat een baby, kind, puber en student heel wat geld kosten, is zeker. Gelukkig krijg je er ongelofelijk veel voor in de plaats en is het meestal elke cent waard! En natuurlijk heb je gedurende heel de kindertijd van je oogappeltjes ook recht op verschillende premies: de schooltoelage, studiebeurzen, een Startbedrag en Groeipakket, en natuurlijk de geboortepremie. Maar hoe vraag je die laatste aan? Dat leggen we je hier uit! 

Wat is de geboortepremie?

De geboortepremie wordt ook wel eens het Startbedrag of kraamgeld genoemd. Het woord zegt het eigenlijk al zelf: het is een premie die de overheid uitbetaalt aan iedereen die een (of meer) kindjes verwacht. De officiële nieuwe naam is Startbedrag. Want met dit bedrag geef je je pasgeboren spruit alvast een goede start.

Elk kind in Vlaanderen krijgt hetzelfde Startbedrag: 1.167,33 euro. Verwacht je een meerling, dan krijg je per kind 1.167,33 euro. Iedereen die in Vlaanderen woont en een kindje verwacht, heeft recht op het Startbedrag. Het is altijd de mama die het startbedrag ontvangt.

Hoe vraag je je startbedrag aan?

Je geboortepremie aanvragen is echt simpel: ga naar een officiële uitbetalingsdienst zoals My Family en vraag online je Startbedrag aan. Eens je dat gedaan hebt, volgt maandelijks ook automatisch je Groeipakket – het vroegere kindergeld. Een Groeipakket aanvragen kan in een klik en klaar! Natuurlijk kan je ook nog gewoon op papier je aanvraag doen.

Je hoeft ook niet te wachten tot je kindje geboren is om je bedrag aan te vragen. De meeste kosten maak je al voor de geboorte, niet? Je kan je aanvraag doen ten vroegste twee maanden voor de uitgerekende datum. Het bedrag wordt dan al snel op je rekening gestort. Oeps, vergeten? Geen paniek, ook na de geboorte kan je je Startbedrag nog aanvragen. Oef!

Wat als je geen standaardzwangerschap hebt?

Elke zwangerschap is anders, maar er zijn een aantal extra bijzondere gevallen. Als je bijvoorbeeld een meerling verwacht, moet je dat duidelijk vermelden en bewijzen met een doktersattest, dan ontvang je het Startbedrag per kind. Verwacht je een kindje met bijzondere ondersteuningsbehoeften, dan bekijk je best met de uitbetaler van je Groeipakket of je recht hebt op een zorgtoeslag. Eventueel je Groeipakket berekenen kan gemakkelijk online, waarmee jij al een goede inschatting kan maken.

En wat als het fout loopt? Jammer genoeg loopt niet elke zwangerschap op wolkjes. Ben je minstens 180 dagen zwanger geweest, maar beval je van een sterrenkindje, dan heb je ook recht op het Startbedrag.

Bij elk nieuw kindje komen nieuwe zorgen, avonturen en prachtige momenten kijken. Verlicht de financiële last bij het begin alvast door op tijd je Startbedrag aan te vragen!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…