Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wandelroutes aan Zee: Op stap aan de Belgische Kust

Camille
3 min read

Heerlijk uitwaaien aan de Belgische kust met prachtige uitzichten op de Noordzee, wie wil dit nu niet? De beste manier om ervan te genieten is tijdens het maken van een mooie wandeling. De gezonde zeelucht is heilzaam voor het lichaam en na een wandeling voel je je als herboren. Gelukkig zijn er tal van prachtige wandelroutes langs de Belgische kust. Wij hebben alvast een aantal mooie routes voor je verzameld:

Maak kennis met de polderbevolking en loop het Polderpad (10 km)

Tijdens deze mooie wandeling maak je kennis met de cultuur van de polderbevolking. De route loopt voor een deel over grondgebied van het vroegere Lombardsijde, een oude havenstad. Hier zouden de Angelsaksen zich rond vijfhonderd na Christus hebben gevestigd.

Het wandelpad is vooral gewijd aan het werk en leven van de polderbevolking die voor het grootste deel uit tuinders bestond. Je ontdekt hoe ze vroeger werkten en leefden en komt te weten hoe deze manier van leven zich in meer recentere jaren heeft ontwikkeld. Je begint deze route in het mooi plaatsje Westende – Bad. Dit is een deelgemeente van de plaats Westende. Neem ook hier gerust een kijkje. De oudste bekende sporen van de badplaats Westende stammen al uit de elfde eeuw, er is dus genoeg moois te zien.

Wandelroutes aan Zee: Op stap aan de Belgische Kust

Deze wandeling begint eveneens vanuit de badplaats Westende. Tijdens deze wandeling leer je de IJslandvaarders kennen. Zij woonden vroeger in dit gebied en leidden een bijzonder maar vooral gevaarlijk leven op de wilde vaart. Interessant voor iedereen die altijd eens wilde weten hoe het nu precies zat met die avonturiers.

Griezel mee op het Flerispad (8 km)

De wandeling begint in de gemeente Middelkerke en leidt naar de deelgemeente Wilskerke. Daar maak je kennis met de naamgever van deze wandelroute: ‘Fleris.’ Fleris zou in vroegere tijden een boerenknecht zijn geweest op een hoeve. In het geheim was hij echter een watergeest die veel overlast veroorzaakte doordat hij vrouwen lastigviel en andere knechten belaagde. De boer en de boerin van de hoeve moesten toen in opdracht van de pastoor een pap maken voor Fleris. In deze pap moesten knoflook doen. Dit zou de watergeest onschadelijk moeten maken. Fleris at de pap en merkte dat er knoflook in zat. Hij zei: “Aha, pap met look, Fleris verhuist, en het geluk ook.” Hij vertrok en nog dezelfde nacht ging de hoeve in vlammen op.

Leer alles over het ontstaan van Westende op het Bamburgpad (8 km)

Het Bamburgpad is gewijd aan de gelijknamige hoeve ‘De Grote Bamburg’ en begint in Westende. De hoeve heeft een belangrijke historische rol gespeeld bij het ontstaan van de gemeente Westende. De hoeve stamt al uit het jaar 1208 en maakte destijds deel uit van een abdij. De monniken van deze abdij begonnen met het polderen en aanleggen van dijken. Op de drooggelegde gronden werden nederzettingen gevestigd die later uitgroeiden tot de gemeente Westende.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…