Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is een gevoelige huid?

Camille
3 min read

Een gevoelige huid is een huid die uit balans is. Dit kun je zien aan de rode vlekken op de huid, maar ook aan eventuele uitslag. Verder kan een gevoelige huid trekkerig aanvoelen, wat tevens duidt op een disbalans. Meer weten over de gevoelige huid, bijvoorbeeld omdat je zelf een gevoelige huid hebt? Lees dan snel verder.

De gevoelige huid: een korte introductie

Iedere huid is in een bepaalde mate gevoelig, wat betekent dat elke huid in staat is bepaalde zintuigelijke prikkels waar te nemen. Bij het waarnemen van prikkels, moet de huid zelf beslissen welke prikkels wel en niet worden toegelaten in het lichaam. Is de huid niet meer in staat de juiste prikkels af te weren, dan is er sprake van een gevoelige huid. Te veel prikkels worden doorgelaten, waardoor de huid de beschermende functie van het lichaam in feite verloren heeft.

De oorzaken van een gevoelige huid

De meeste mensen die te maken hebben met een gevoelige huid, hebben hier last van door erfelijkheid. Heeft je moeder, je vader, je opa of je oma een gevoelige huid, dan heb je meer kans dat je zelf ook een gevoelige huid hebt of nog gaat ontwikkelen.
Daarnaast kan de huid gevoelig worden door omgevingsfactoren of door een bepaalde leefstijl. Zo kun je ook een gevoelige huid krijgen door stress, een verontreinigde lucht, roken, hormonale veranderingen, bepaalde voedingsmiddelen, het gebruik van medicijnen en het gebruik van bepaalde schoonmaakmiddelen zonder het beschermen van de huid. Vaak is er sprake van een combinatie van achterliggende oorzaken, zoals bijvoorbeeld erfelijkheid en een verontreinigde lucht in de omgeving.

De symptomen van een gevoelige huid

Je kunt een gevoelige huid aan bepaalde symptomen herkennen, die sterker worden als je lichaam verzwakt is door vermoeidheid, ziekte en/of stress. Enkele symptomen die je kunt ervaren als je een gevoelige huid hebt, zijn de volgende:

  • Een trekkerig gevoel,
  • Een droge huid,
  • Schrale plekken,
  • Rode plekken,
  • Uitslag en/of jeuk.

In welke mate je last hebt van bovenstaande symptomen, is afhankelijk van de mate van gevoeligheid van de huid. Is je huid erg gevoelig, dan heb je meer symptomen van een gevoelige huid dan wanneer je huid mild gevoelig is. Daarnaast kunnen de symptomen erger worden in de wintermaanden, omdat je dan meer te maken hebt met temperatuurswisselingen.

Meer weten over een gevoelige huid? Klik hier.

www.weleda.be

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…