Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is liefde? Wanneer is liefde echt en zit je relatie goed?

Irma Kroon
6 min read

De grote vraag die toch iedereen uiteindelijk bezighoudt, is: “Wat is liefde?”. En hoe weet je dat de liefde die je voelt in een goede relatie resulteert? En wat zorgt ervoor dat je een goede relatie hebt?

Wat is liefde nu echt? In menig liedje, boek of film is dit het ultieme onderwerp voor een slepend verhaal vol dramatiek en intriges. Zo kan het gaan om onmogelijke liefde, verboden door culturele of familiaire omstandigheden. Of het gaat om ontluikende liefde die je als toeschouwer, lezer of luisteraar langzaam ziet groeien. Andere scenario’s zijn de niet beantwoorde liefde, het gebroken hart of de zoektocht naar liefde. Zo is liefde er in allerlei hoedanigheden en verschijningen en soms is het maar de vraag of je inziet dat de grote liefde gewoon voor je neus staat terwijl je hem niet verwacht.

Liefde is

Liefde is een gevoel; een mengelmoes van warmte en genegenheid. Een zindering van warmte en waardering die je geruststelt en vertrouwen en troost biedt. Dit kan voorkomen bij familieleden en vrienden, maar uiteraard ook bij het woord zegt het al, voor geliefdes. Het is dus een breder te stellen gevoel, dat zich vol dynamiek kan ontwikkelen naar uiteenlopende personen.

In het verdere verloop van dit stuk zal de liefde bedoeld worden wanneer het gaat om de liefde tussen twee specifieke mensen. De vlinders en de romantiek, maar ook de rauwe en realistische rand van romantiek. Naar mate je ouder wordt, zal duidelijk worden dat liefde heus niet enkel hartjes en verliefde blikken is.

Lef hebben

In het begin van een liefdesrelatie tussen twee mensen is er sprake van het onwennige. Het aftasten van elkaars persoonlijkheden, wensen en lichamen. Daarnaast heeft de prille liefde iets betoverends, als door een magisch toverstokje, raak je volledig in de ban van die persoon. Je gedachtes dwalen steeds af naar die persoon en je wilt enkel bij diegene zijn.

Ook kan het voorkomen dat je geen hap door je keel krijgt of slapeloze nachten ervaart. Dit klinkt dan wellicht als een negatieve bijwerking, echter kan het ook een onderdeel van de magische betovering zijn.

Allicht is de liefde nog niet beantwoord en lijd je als stille aanbieder vol hoop dat er een ontwikkeling zal plaats vinden. Dat is direct de eerste keer dat liefde ook duidelijk een werkwoord is. Wanneer je wacht tot de ander een stap zet om je liefde te beantwoorden, kan je mogelijk lang wachten.

Het is daarom zaak, als je jezelf lang lijden wilt besparen, actie te ondernemen. Heb maar het lef en trek aan de bel letterlijk en figuurlijk.

Dan kan je teleurgesteld terugkomen met een gebroken hart, maar wel met de kracht van het durven. Of je keert terug met je hoofd in de wolken en een buik vol vlinders.

Liefde is lef hebben
Liefde is lef hebben

R-E-S-P-E-C-T

Indien je samen verliefd van start bent gegaan, breekt die magische tijd aan. Elkaar ontdekken op fysiek en mentaal vlak en als het ware steeds meer in elkaars wereld kruipen en groeien. Op den duur volgen er allicht sociale stappen zoals elkaars vrienden en familie leren kennen of dat je aanschuift bij een Paasbrunch of kerstdiner.

Na enkele maanden of jaren kan het eerste gevoel van fladderend vlindertje veranderen. Het kan evolueren in een diepgeworteld gevoel van houden van. De diepe fundering is gebouwd om verder te bouwen en je daar waar mogelijk nog meer bloot te geven. De jacht is voorbij, je bent nu elkaars vertrouweling en klankbord.

Dat is een positieve ontwikkeling, wel kunnen er minder plezierige dingen bijkomen. Die beginnen meestal met kleine irritaties, door het vele samenzijn. Door de intensiteit kan je ook wat gaan versloffen in je gedrag. Niet dat het aan te raden is om het masker van de jacht en de perfecte weerspiegeling van jezelf hoog te houden.

Het is juist van belang dat je jezelf kan zijn bij elkaar, echter wel in de warmte van de verliefdheid. Je zal blijvend het gevoel van waardering en respect naar elkaar dienen uit te dragen en niet verzanden in een soort gemakzucht. Aangezien dat zou kunnen leiden tot een neerwaartse spiraal met allicht een verdrietige afloop.

Liefde is respect hebben voor elkaar en hun omgeving
Liefde is respect hebben voor elkaar en de omgeving (vrienden, familie, …) van je partner

Samen is niet alleen

Bedenk goed dat je samen niet alleen bent en dat daar duidelijk twee kanten aan zitten. Je hebt iemand om bij uit te huilen, mee te lachen, van te genieten. Het houdt ook in dat je iemand hebt om rekening mee te houden, agenda-technisch en emotioneel. Wanneer je een relatie hebt en deze gezond en prettig wil houden is balans het toverwoord.

Balans in het samen zijn en tijd voor jezelf. Daarnaast het elkaar gunnen en vrijlaten en niet de aanname dat je in elkaars hoofd kan kijken. Hoe goed je elkaar denkt te kennen en hoe dol je op elkaar bent, neem de tijd voor een goed gesprek en laten kleine irritaties niet uitgroeien naar fundamentele scheuren.

Niet zozeer dat je andermans vieze sokken maar moet slikken, maar blijf vanuit de liefdesbron met elkaar omgaan. Dan zal een relatie op lange termijn stand kunnen houden, op een aangename manier.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…