Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat kan je doen tegen scheve, verkleurde of overgevoelige tanden?

Camille
4 min read

Een slecht gebit kan een flinke deuk geven in het zelfvertrouwen. Steeds meer volwassenen zoeken naar oplossingen om van een stralend gebit te kunnen genieten. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende opties om eventuele schade en misvormingen te herstellen.

1.Scheve tanden rechtzetten

Slechts weinig mensen beschikken van nature over een perfect mooi gebit. Soms staan de tanden scheef, zijn er stukjes afgebroken, zitten er spleetjes tussen de tanden, is er tanderosie, een verkleuring enz.  Zelfs na jaren orthodontie  zijn er maar weinig mensen die over een perfect gebit beschikken. Perfecte tanden vereisen een een mooi gealigneerde tandenboog en tanden die in verhouding zijn qua vorm en grootte.

Zeker na verloop van jaren, eventueel na het verlies van een of meer tanden, door een verkeerde tongpositie of andere oorzaken, kunnen grotere onevenwichten ontstaan, waardoor tanden helemaal uit positie komen te staan

Orthodontie kan hier een oplossing bieden, maar het kan maanden of jaren duren voordat je scheve tanden terug rechtstaan. Met de nieuwste ontwikkelingen op tandheelkundig gebied is het mogelijk om mooie rechte tanden te krijgen en spleetjes te dichten door middel van veneers, facings of facetten. Het is de snelste, interessantste en esthetisch de meest verantwoorde oplossing.

2. Verkleurde tanden

Een gebit dat door voedingsmiddelen (koffie, tabak, rode wijn, thee ed.) verkleurd is geraakt, kan door middel van een bleekbehandeling thuis of bij de tandarts witter worden gemaakt. Andere oorzaken van verkleurde tanden zoals een tetracyclineverkleuring of fluorose hebben een alternatieve aanpak nodig. Een teveel aan antibiotica uit de tetracycline-familie tijdens de groeifase leidt op latere leeftijd tot gele tanden of zelfs lichtjes bruine tanden. Een teveel aan fluoride in die periode kan leiden tot tanden met witte vlekjes als volwassene.

Beide aandoeningen zijn niet met een whitening of bleaching te behandelen.. Het plaatsen van veneers is in zulke gevallen de beste manier om een egaal en wit gebit te bereiken. De keuze voor veneers is tegelijkertijd ook de keuze voor maximaal behoud van de bestaande tanden. Een dun laagje porseleinen veneer wordt op de tanden geplaatst voor een natuurlijk resultaat.

3. Overgevoelige tanden

Aandoeningen aan het gebit zijn vaak niet alleen ontsierend maar ook vervelend. Overgevoelige tanden kunnen een belemmering vormen in het dagelijks leven. Bij het eten en drinken kan het lastige problemen opleveren en in sommige gevallen zelfs extreme pijn.

Teruggetrokken tandvlees kan een voorloper zijn van overgevoelige tanden. Ook verlies van tandweefsel of glazuurverlies is vaak een oorzaak van overgevoeligheid. Het gebruik van een tandpasta speciaal voor gevoelige tanden wordt aangeraden om klachten te verminderen. Door zure (erosieve) voedingsmiddelen te vermijden kunnen ook veel klachten worden voorkomen.

Tanden waar kleine stukjes van afgebroken zijn, maar verder helemaal gezond zijn, kunnen snel en perfect met veneers of facetten hersteld worden. Deze behandeling heeft als voordeel dat de bestaande tand maximaal behouden blijft. Dit in tegenstelling tot een oplossing met kronen, waarbij de tanden heel sterk moeten afgeslepen worden en er van de oorspronkelijke tand slechts een stompje meer overblijft.

Zelfvertrouwen

Een presentabel, gezond gebit is een belangrijk onderdeel van je uitstraling en zelfvertrouwen. Zeker bij persoonlijke interacties is het prettig als je een goede, zelfverzekerde indruk kunt achterlaten. Gelukkig zijn er een hoop manieren om scheve, verkleurde of overgevoelige tanden te herstellen.

Lees ook:

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…