Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wereld Mondgezondheidsdag: 1 op 3 Belgen schaamt zich voor gebit

Sien Vanneste
4 min read

Vandaag is het Wereld Mondgezondheidsdag. Als we weten dat Belgen erg slecht scoren op kennis rond mondhygiëne en slechts de helft van de Belgen twee keer per dag zijn/haar tanden poetst, dan nodigt dit uit tot onderzoek. Dat deed Philips dan ook in samenwerking met iVOX, naar de kennis en het belang van een goede mondhygiëne bij 1.000 respondenten.

Je mond als spiegel voor je gezondheid

Het belang van een goede mondhygiëne wordt vaak onderschat. Het gaat niet enkel om een proper gebit, maar kan je algehele gezondheid, welzijn en zelfs de kwaliteit van je leven beïnvloeden. Belgen scoren slecht op kennisvragen rondom het belang van mondhygiëne met een gemiddelde van vier op tien. Slechts een derde weet dat een slechte mondhygiëne kan leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Een op tien is op de hoogte dat een tandvleesontsteking een effect kan hebben op de gezondheid van de (ongeboren) baby bij zwangere vrouwen. Het gaat dus niet enkel om een mooie glimlach of witte tanden. Je mond is de spiegel van je gezondheid.

Een zelfzekere glimlach

Maar Belgen zijn ook niet heel tevreden over hun gebit. Minder dan de helft (48%) is trots op zijn of haar gebit. De Belg geeft een score van gemiddeld zes op tien aan zijn of haar tanden. Verder schaamt meer dan 30% zich erover. Als grootste oorzaak wordt een slechte adem gegeven. Desondanks de slechte kennis rond mondhygiëne is 75% wel overtuigd dat een gezond gebit het zelfvertrouwen doet toenemen.

46% zegt eerst naar het gebit te kijken wanneer ze met iemand op date gaan. Een gezonde, stralende glimlach laat dan vaak ook een blijvende indruk achter. Maar een gezond gebit doet veel meer. Uit internationaal onderzoek blijkt dat een gezond gebit je helpt om je zelfzeker te voelen. En wanneer je je zelfzeker voelt, ga je vaker lachen, waardoor je meer endorfines aanmaakt.

Mensen die wel tevreden zijn over hun gebit, halen vooral het hebben van rechte tanden en weinig tandplak aan als redenen. Al is een gezonde mond nog steeds belangrijker dan een perfect gebit.

Eerste hulp bij tandenpoetsen

35% is niet tevreden over zijn of haar mondhygiëne en 48% heeft spijt over het feit dat die er vroeger niet meer aandacht aan heeft besteed. Maar er is nog niks verloren! Door je tanden twee keer per dag te poetsen en goede poetsgewoonten te creëren kun je werken aan een gezond gebit. Enkele tips van Philips:

  • 40% van het oppervlak van je tanden ligt eigenlijk tussen je tanden. Om deze ruimtes te bereiken, drink je best veel water en flos je regelmatig.
  • Elke dag flossen is dus de boodschap, maar wanneer? Flossen doe je het beste voor het tandenpoetsen.
  • Nog zo’n dilemma: je tanden voor of na het ontbijt poetsen? Door je tanden voor het ontbijt te poetsen, verwijder je bacteriën die zich ’s nachts hebben opgehoopt en bescherm je je tanden als je eet. Als je na het ontbijt poetst, heb je het risico om zuren of suikers in je glazuur te wrijven. Wacht dus zeker een halfuur als je toch na je ontbijt wil poetsen.
  • Vitaminen A en B bevorderen de bloedtoevoer naar je tanden, helpen het glazuur te versterken en voorkomen gaatjes. Je vindt deze onder andere in boerenkool, spinazie en snijbiet.
  • Vergeet je tong niet tijdens het poetsen. Op die manier verwijder je bacteriën die tandplak op je tanden en tandvlees veroorzaken.
Door Sien Vanneste

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…